Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dependența de gazul rusesc e istorie - Datele care dau fiori Kremlinului

energyintel.com
gaze europa

Europa a încheiat iarna cu un nivel record de gaze naturale în depozite, regiunea fiind într-o poziţie mult mai bună decât cea anticipată, scrie FT, citat de Ziarul Financiar.

Nivelul gazului din depozite la finalul lunii martie în Uniunea Europeană, perioadă considerată sfârşitul iernii în industrie, a fost de 58,72% conform Gas Infrastructure Europe, fiind cu 3% mai mare faţă de perioada similiară a anului trecut.

Iarna blână de pe continent, importurile ridicate de GNL, dar şi activitatea industrială slabă au ajutat la menţinerea sub control a consumului de gaz. Cererea a fost cu 20% mai mică faţă de mediile perioadei 2019-2021, arată datele Bruegel.

Faptul că Uniunea Europeană se găseşte într-o situaţie confortabilă „este o supriză pentru toată lumea”, a declarat Ana Maria Jaller-Makarewicz, lead energy analyst la Institute for Energy Economics and Financial Analysis.

„La începutul crizei din energie am crezut că vom avea o mulţime de probleme”, explică aceasta. Deciziile UE privind importul de GNL şi implementarea măsurilor de economisire a energiei „au fost foarte importante”, arată Ana Maria Jaller-Makarewicz.

Criza energiei a început 2021 pe măsură ce continentul a ieşit dintr-o iarnă dură cu rezervele aproape goale. Problemele s-au accentuat pe măsură ce Rusia a decis să trimită mai puţin gaz în Europa, ca tactică de a pune presiune pe ţările occidentale pentru a deschide controversata conductă Nord Stream 2.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.