Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deputații USR Cristian Ghinea și Silviu Dehelean inițiază un proiect de lege pentru scutirea tarifelor de cadastru și publicitate imobiliară

constructii imobiliare

Deputații USR Cristian Ghinea și Silviu Dehelean inițiază un proiect de lege pentru acoperirea tarifelor de cadastru și publicitate imobiliară. Proiectul USR propune măsuri de încurajare a înscrierii imobilelor în cartea funciară și reducerea taxelor pentru succesiune, informează Mediafax.

În prezent, statul român se confruntă cu o gravă problemă: doar 29,98% din numărul estimat de imobile din România sunt înregistrate cadastral, conform datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Totodată, statistica arată că statul nu cunoaște statutul propriilor terenuri, o problemă majoră având în vedere necesitatea de demara proiecte noi de investiții care de multe ori implică expropieri sau tranzacții cu terenuri, arată USR, într-un comunicat de presă remis.

Proiectul USR propune măsuri de încurajare a înscrierii imobilelor în cartea funciară și reducerea taxelor pentru succesiune pe care cetățenii sunt obligați să le plătească ca să utilizeze terenurile.

Inițiativa a venit ca urmare a unei întâlniri cu cetățenii a deputatului Cristian Ghinea, întâlnire la care acesta a fost sesizat cu privire la problema existentă în special în mediul rural, unde se preferă neacceptarea succesiunii din cauza taxelor foarte mari pe care le implică procedura succesorală.

Citește și: Klaus Iohannis a promulgat legea referitoare la serviciile de transport public local. Ce stabilește legea

„Din păcate, primarii din România nu au accesat fonduri europene pentru a finanța cadastrarea terenurilor și multe localități au întârziat nepermis de mult procesul de cadastrare, care blochează proiectele noi de investiții. Oamenii sunt obligați să plătească din propriile buzunare taxele pentru înscrierea imobilelor în cartea funciară și pentru efectuarea succesiunii, ceea ce în special pentru oamenii din mediul rural, înseamnă un blocaj pentru tranzacțiile cu terenuri agricole. Acest proiect poate fi soluția pentru succesiunile nerezolvate pe mai multe generații și terenurile necadastrate care nu pot fi nici vândute, nici comasate, nici exploatate”, a declarat deputatul USR Cristian Ghinea.

Potrivit proiectului, cetățenii urmează a fi scutiți de plata tarifelor pentru operațiunile de înscriere în cartea funciară a dreptului de proprietate în baza certificatului de moștenitor asupra imobilelor ce în natură reprezintă teren situat în extravilan, cu valoare de până la 50.000 lei și pentru operațiunile de alipire a terenurilor cu orice fel de destinație, situate în extravilan. Scutirea este prevăzută pentru o perioadă de 10 ani.

„România are nevoie urgentă de finalizarea lucrărilor de cadastru general pentru a ușura procedurile de expropriere pentru lucrările majore ca autostrăzi, lucrări de irigații, lucrări de protecție împotriva inundațiilor, pentru proiecte greenfield - cu toții știm că am pierdut de-a lungul timpului mai multe proiecte de fabrici auto pentru că primăriile nu găseau suprafețe suficient de mari de teren. Din păcate, statul român nu a investit în programul de național de cadastru, astfel încât din imobilele cadastrate, aproape 90% au fost realizate din fonduri private ale românilor și ale firmelor românești. Proiectul pe care l-am depus vine exact în ajutorul oamenilor care realizează pe banii și nervii lor acest program de infrastructură esențial pentru dezvoltarea țării”, a declarat deputatul USR Silviu Dehelean.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.