Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deputat croat, judecat pentru crime de război

justitie

Un deputat croat - a cărui condamnare pentru crime de război comise în timpul conflictului din 1991-1995 împotriva unor separatişti sârbi susţinuţi de Belgrad fusese anulată în 2016 de Curtea supremă - a respins luni acuzaţiile formulate împotriva lui în deschiderea unui nou proces care îl viza, informează AFP, scrie agerpres.ro

Acuzat că ar fi ordonat la începutul războiului, în 1991, răpirea, torturarea şi uciderea a cel puţin zece civili sârbi la Osijek, oraş în estul Croaţiei, al cărui comandant militar fusese, Branimir Glavas a pledat "nevinovat" în faţa tribunalului din Zagreb însărcinat să-l judece, a anunţat Radioteleviziunea publică croată, HRT. 

Fostul general - devenit deputat din partea extremei drepte - a fost condamnat în 2009 la 10 ani închisoare, pedeapsă redusă la opt ani anul trecut. Dar, în 2015, Curtea constituţională a anulat acest verdict, invocând vicii de procedură şi a cerut Curţii supreme să se pronunţe, în timp ce Glavas era eliberat din închisoarea în care îşi executa pedeapsa. 

Curtea supremă a anulat în cele din urmă sentinţa împotriva lui în 2016 şi a ordonat deschiderea unui nou proces. 

El a fost reales în Parlament în acelaşi an, dar imunitatea i-a fost ridicată în perspectiva noului său proces.

Branimir Glavas a fost politicianul cel mai important condamnat vreodată de un tribunal croat pentru crime de război în acest conflict din 1991-1995, provocat de proclamarea independenţei de către Croaţia şi care s-a soldat cu aproape 20.000 de morţi. 

Capacitatea justiţiei croate de a-i judeca pe croaţii acuzaţi de crime de război este pentru Croaţia unul dintre criteriile reţinute în vederea aderării sale la UE, intervenită în 2013.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.