Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deputat PNL, propunere legislativă cu dublu impact: Parcuri fotovoltaice pe terenurile agricole slab productive

adevarul.ro
parc fotovoltaic

Deputatul PNL Arad Glad Varga a iniţiat un proiect de lege care să permită amplasarea parcurilor fotovoltaice pe terenuri agricole mai puţin productive, el considerând că aceasta este o soluţie prin care România îşi poate creşte capacitatea de a produce energie regenerabilă.

Glad Varga, care este membru al Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic şi vicepreşedinte al Comisiei pentru antreprenoriat şi turism, a anunţat luni, printr-un comunicat de presă, că proiectul este susţinut de mai mulţi colegi parlamentari liberali, iar dacă va fi votat, "va permite investiţiile în parcuri fotovoltaice pe terenuri arabile mai mari de zece hectare, de clasa a III-a, a IV-a şi a V-a de calitate, terenuri situate în extravilanul localităţilor".

"Indiscutabil, viitorul energetic mondial este cel regenerabil. Prin această iniţiativă, România îşi poate creşte capacitatea de a produce energie regenerabilă, implicit de a contribui la scăderea emisiilor de carbon şi la combaterea efectelor schimbărilor climatice. Am propus ca acest gen de investiţii, pentru producerea energiei regenerabile, să poată fi realizate inclusiv pe terenuri agricole. Aceste suprafeţe vor putea fi folosite atât pentru producţia agricolă, cât şi pentru producerea de energie electrică", afirmă, în comunicat, deputatul liberal.

Proiectul vizează modificarea Legii Fondului Funciar (Legea 18/1991), astfel încât să se permită "înfiinţarea de capacităţi noi de producţie de energie regenerabilă, parcuri fotovoltaice care ocupă o suprafaţă mai mare de 10 hectare", iar scoaterea din circuitul arabil se va face la momentul autorizării construcţiilor.

Conform proiectului, în situaţia construirii unor facilităţi de producere a energiei regenerabile fotovoltaice, unităţi de stocare ale electricităţii, staţii de transformare, scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol s-ar face şi parţial, numai pentru suprafeţele de teren afectate de lucrări.

Iniţiativa deputatului arădean a primit aviz favorabil, cu amendamente, de la Comisia pentru ape, păduri şi fond cinegetic, Comisia pentru afaceri europene, Comisia pentru energie, infrastructură energetică şi resurse minerale, Comisia pentru mediu şi Comisia pentru agricultură, industrie alimentară şi dezvoltare rurală din Senat, precizează comunicatul menţionat.

Urmează ca proiectul de lege şi raportul comun de admitere, cu amendamentele admise, să intre în plenul Senatului, pentru dezbatere şi adoptare, după care va fi trimis la Camera Deputaţilor, care este cameră decizională în cazul de faţă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.