Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deputat Vasile Toma: Domnul Ghinea și domnul Năsui, uniți întru salvare, sunt hotărâți să nu acorde niciun ban firmelor românești

arhiva personala
Vasilica Toma

Deputatul Vasilică Toma, membru al Comisiei pentru Transporturi, atrage atenția că în primele luni ale acestui an a crescut cu 43% numărul companiilor românești care au solicitat radierea la Registrul Comerțului. El le cere responsabililor guvernamentali, ministrului Economiei și ministrului Fondurilor Europene să facă ceva pentru a salva IMM-urile românești:

”Numărul radierilor companiilor românești în perioada ianuarie-aprilie 2021 a crescut cu 43% față de aceeași perioadă a anului 2020. În 2021, nu avem nici un program de susținere a mediului de afaceri și nici de înființare de companii noi. În plus, ONRC, instituția căreia îi aparține această analiză prognozează că numărul de înmatriculări de noi companii va scădea procentual până la sfârșitul anului, suferind procente alarmante.

Timp în care banii pentru crearea de măsuri de sprijin IMM-urilor românești există.

Cu o mențiune. Dacă Guvernul României vrea să îi folosească pentru a le salva de la faliment!

Pentru că orice IMM salvat înseamnă un procent salvat din economie. Contribuții fiscale. Posibilități de dezvoltare și de investiții. Și, extrem de important, locuri de muncă, familii, părinți și copii cu un alt viitor. Lucruri banale și complet insignifiante pentru acest Guvern care nu acordă un leu. Ba, mai mult, ia!

România este singurul stat membru al Uniunii Europene care nu a făcut nimic pentru a valorifica ajutoarele financiare sub formă de fonduri europene nerambursabile destinate sprijinirii reprezentanților economici afectați de pandemie. Ba, mai mult, și simulacrul de ajutor de stat destinat în acest sens IMM-urilor (vestitele Măsura 1, Măsura 2 și Măsura 3) s-a dovedit a fi un fiasco. Practic, o iluzie acordată antreprenorilor care și-au cheltuit timp, bani, și-au investit și ultima speranță de salvare pentru a primi în final blocaj, amânări pe termen nedefinit și eternele autolaude guvernamentale care confundă în mod intenționat vorbele cu faptele.

Comisia Europeană a adoptat „Cadrul temporar pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei în contextul actualei epidemii de COVID-19” cu scopul de a permite statelor membre să utilizeze flexibilitatea totală prevăzută în normele privind ajutoarele de stat pentru a sprijini economia în contextul focarului de coronavirus. Așa cum am tot semnalat public, The State Aid Temporary Framework, folosit de toate statele membre, mai puțin de România, a fost prelungit ca termen și sferă până la data de 31 decembrie 2021!

În condițiile în care Ministerul Investițiilor și Economiei preferă să tacă apăsat cu privire la acest subiect și să se prefacă că acest Cadru de sprijin nici nu mai există, l-am interpelat pe domnul Cristian Ghinea, solicitându-i să transmită în mod transparent tuturor antreprenorilor români cum intenționează să transpună rapid hotărârea Comisiei Europene de prelungire a Cadrului temporar, precum și a tuturor măsurilor incluse.

Ei, bine! Răspunsul a venit. Și ce să vedem! Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene analizează. Și cât timp analizează, îl lasă pe domnul Năsui de la Economie, în calitate de administrator al schemei de ajutor de stat care a instituit Măsurile 1, 2 și 3 să facă ce știe el mai bine. Adică dezastru.

Practic și cât se poate de concret. Altceva în afară de Măsurile 1, 2 și 3 nu se mai intenționează să se aplice. Măsuri pentru care oricum nu există bani. Deși există sumele necesare alocate de la U.E. Suntem la finele lunii iunie. Domnul Ghinea analizează profund, iar domnul Năsui tace și nu face. Iar dacă face, ceea ce face nu este nicidecum pentru IMM-urile românești. Domnul Ghinea nu discută cu domnul Năsui. Iar domnul Năsui nu discută cu domnul Ghinea. Se joacă în schimb cu pase de responsabilități, neadevăruri și planuri care nu există. Așa se face într-un guvern de reformatori și de oameni cu pretenții de stat transparenți și dornici să fie uniți întru salvare. Oare a cui o fi salvarea aceasta?!

În plus, să nu ne îngrijorăm, ni se transmite. Planul Național de Redresare și Reziliență, atât de bine antamat și gândit de domnul Ghinea de la USR, va rezolva totul. De ce să mai fie nevoie și de alte măsuri? De ce să se mai obosească domnul Năsui? Vine PNRR-ul și ne salvează pe toți. Cu o observație însă. PNRR-ul ne-ar fi rezolvat problemele dacă ar fi fost creat de oameni care chiar ar fi intenționat să facă ceva pentru această țară. În schimb, PNRR-ul domnului Ghinea rezolvă doar jocurile și interesele grupului exclusivist agreat din cadrul USR.

În spiritul transparenței atât de „dragi” domnilor de la USR, vă redau răspunsul integral al Ministerului condus de domnul Ghinea pentru a vedea cu toții până unde pot merge incompetența, iresponsabilitatea, nepăsarea și cinismul.

Domnule Ghinea, știm cu toții atribuțiile ce vă revin dumneavoastră și colegului dumneavoastră în contextul ajutoarelor de stat pentru COVID! Știm cu toții ce ați făcut din măsurile de ajutor și mai ales ce nu ați făcut. Și dumeavoastră și colegul de la Economie. Ceea ce nu știm însă este de ce nu încetați cu eludarea, scuzele și neadevărurile spuse în față! De ce nu încetați să vă jucați ping-pong cu munca de-o viață a oamenilor, cu economia acestei țări și cu viețile oamenilor?!”, susține Deputat de Iași,  Secretarul Comisiei pentru Transporturi și Infrastructură a Camerei Deputaților, Vasile Toma

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.