Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deputaţii britanici au aprobat extragerea gazelor de şist din parcuri naturale

gaz-sist

Deputaţii britanici au aprobat miercuri cu o mică majoritate fracturarea hidraulică în parcuri naţionale, în urma unui vot fără dezbateri care atrage critici virulente împotriva guvernului conservator al lui David Cameron, relatează AFP, citată de Agerpres.

Această decizie, adoptată cu 298 de voturi favorabile şi 261 împotrivă, face posibilă extragerea gazelor de şist în parcuri naţionale. Utilizarea acestui procedeu va fi posibilă şi în unele situri ocrotite pentru frumuseţea peisajelor sau a istoriei lor, cu condiţia să se intervină la o adâncime de peste 1.200 m, iar foreza să fie instalată în afara sitului. 

Decizia atrage critici virulente din partea opoziţiei şi a organizaţiilor ecologiste care denunţă cotitura cu 180 de grade a guvernului, care acceptase în ianuarie să interzică complet utilizarea 'fracking'-ului în parcurile naţionale şi în zonele protejate. 

Criticile se referă în egală măsură la forma de adoptare a deciziei pentru că guvernul a optat pentru o procedură de vot rapid şi fără dezbateri în faţa Parlamentului. 

'Nu este nici un an de când guvernul a promis să interzică procedeul în parcurile naţionale şi acum încearcă să-l treacă în viteză printr-o procedură parlamentară obscură', a denunţat Hannah Martin, responsabilă a Greenpeace. 

'Rezervele de apă potabilă şi parcurile naţionale nu vor mai fi protejate cum trebuie', a estimat la rândul său organizaţia 'Prietenii Terrei'. 

Opoziţia laburistă a criticat şi ea procedura, Lisa Nandy, responsabilă de problemele energetice în cadrul Partidului Laburist, acuzând guvernul că trece printr-o 'uşă forţată' pentru a obţine aprobarea proiectului. 

Conservatorii încearcă să treacă 'pe furiş', a întărit liderul Partidului Liberal Democrat (de centru), Tim Farron, estimând această metodă drept 'şocantă'. 

Guvernul Cameron vrea să încurajeze exploatarea gazelor de şist cu scopul de a dispune de o sursă de energie ieftină, având imaginea a ceea ce se petrece în SUA, şi pentru a reduce dependenţa energetică a Regatului Unit. 

Procedeul fracturării hidraulice constă în crearea unor fisuri subterane şi infiltrarea în locurile respective a unui amestec de apă, nisip şi produse chimice pentru a permite extragerea de gaze capturate în rocă. Temerile opozanţilor acestui procedeu se focalizează asupra poluării pe care ar putea s-o provoace substanţele chimice utilizate, în special în pânzele freatice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.