Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deputaţii din Cehia aprobă legea conflictului de interese

parlament cehia

Camera inferioară a parlamentului ceh a aprobat marţi amendamentele la legea conflictului de interese, a cărei principală 'victimă' ar putea fi ministrul de finanţe, miliardarul Andrej Babis, care a bulversat scena politică tradiţională prin ascensiunea formaţiunii sale ANO în 2011, transmite Reuters. Proiectul de lege fusese aprobat în luna septembrie, fiind ulterior returnat de Senat cu mici modificări.

Marţi, deputaţii au votat în favoarea versiunii amendate, cu 125 de voturi pentru şi 42 împotrivă, din partea mişcării ANO şi a câtorva independenţi. Conform noii legi, miniştrii nu vor putea deţine firme media, iar companiile în care membri ai guvernului deţin peste 25% din acţiuni nu vor avea acces la contracte publice, subvenţii şi ajutoare pentru investiţii. Pentru a intra în vigoare, legea trebuie promulgată de preşedintele Milos Zeman, care a semnalat că nu se va opune. În schimb, ANO a anunţat că va ataca legea la Curtea Constituţională.

Andrej Babis este al doilea cel mai bogat om din ţară. Concernul său Agrofert este cel mai mare angajator privat din ţară, deţinând peste 250 de firme - în industriile media, chimică, alimentară, forestieră, dar şi clinici de fertilitate - cu peste 30.000 de lucrători. ANO, constituit ca o mişcare de protest cu o agendă pro-business şi fără o bază ideologică, conduce în sondaje înaintea alegerilor legislative din octombrie 2017. Babis se va putea conforma noii legi transferându-şi instituţiile presă - cotidienele Mlada fronta Dnes şi Lidove Noviny, plus cel mai mare post privat de radio, Frekvence 1 - şi Agrofert unei rude sau unui fond fiduciar.

Unele voci l-au comparat pe Babis cu fostul şef al guvernului italian Silvio Berlusconi, care a combinat presa şi afacerile cu puterea politică. Paralele există însă şi cu preşedintele ales al SUA, Donald Trump, miliardarul al cărui vast imperiu de afaceri ar putea crea un conflict de interese fără precedent, după cum susţin experţi.

Milos Babic a afirmat însă în mod repetat că nu a abuzat niciodată de funcţia sa. În urma legislativelor din 2013, Partidul Social Democrat, condus de premierul Bohuslav Sobotka, a format o coaliţie de guvernare împreună cu ANO şi cu creştin-democraţii, conform Agerpres.  Sobotka şi Babis s-au angajat să menţină alianţa până la următoarele alegeri, însă debutul unui nou ciclu de campanie a scos la lumină divergenţe profunde între cele două partide care se luptă pentru conducerea viitorului guvern.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.