Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deputaţii francezi au adoptat o rezoluţie pentru participarea Taiwanului la organizaţiile internaţionale

Operation World
Taiwan

Deputaţii francezi au adoptat luni o rezoluţie pentru participarea Taiwanului la lucrările mai multor organizaţii internaţionale, în primul rând OMS, o poziţie contrară celei a Chinei, notează AFP.

Acest text "în favoarea asocierii Taiwanului la lucrările organizaţiilor internaţionale şi a forumurilor de cooperare multilaterală" a fost adoptat cu doar două voturi împotrivă.

Este similar cu o altă rezoluţie, adoptată la 6 mai de Senat, camera superioară a Parlamentului, provocând tensiuni cu Beijingul care revendică suveranitatea insulei.

Rezoluţia transpartizană, fără caracter obligatoriu, sprijină "continuarea demersurilor diplomatice întreprinse de Franţa" în favoarea participării Taiwanului la activitatea organizaţiilor internaţionale, în special a OMS.

Expunerea de motive subliniază "succesul şi notorietatea +modelului taiwanez+ de gestionare a pandemiei" de COVID-19, deplângând că acesta nu ar putea fi împărtăşit în beneficiul tuturor, în cadrul organismelor internaţionale din care Taiwanul este exclus.

Alt motiv de iritare pentru Beijing, rezoluţia subliniază că "Taiwanul a dezvoltat un sistem politic cu un pluralism viu şi o viaţă democratică vibrantă, o extindere a drepturilor omului şi o cultură democratică bazată pe valorile de care sunt ataşaţi locuitorii săi".

Taiwanul, în centrul unei regiuni afectate de tensiuni geostrategice puternice, "a demonstrat în mod constant o atitudine paşnică, constructivă şi de cooperare la scară globală", a adăugat textul.

Rezoluţia pledează, de asemenea, pentru "extinderea" eforturilor în vederea participării Taiwanului la alte organisme de cooperare internaţională, cum ar fi ICAO (aviaţia civilă internaţională), Interpol sau UNFCCC (Convenţia-cadru a Naţiunilor Unite privind schimbările climatice).

Textul este semnat de aproximativ 200 de deputaţi atât din majoritate, cât şi din opoziţie. Grupurile comuniste şi de extremă-stângă (La France insoumise, LFI) s-au disociat de acesta.

Şeful LFI, Jean-Luc Mélenchon, a declarat că "nu câştigăm nimic prin agravarea tensiunilor" într-o regiune în care Statele Unite "încearcă să creeze o atmosferă de război rece".

Secretarul de stat pentru Afaceri Externe Jean-Baptiste Lemoyne a confirmat, la rândul său, sprijinul Parisului pentru participarea Taiwanului la lucrările OMS şi a altor organizaţii, dacă "statutul lor permite şi dacă acest lucru corespunde intereselor cooperării internaţionale", potrivit Agerpres.ro.

Beijingul consideră Taiwanul drept una dintre provinciile sale, destinată să se întoarcă la el cu forţa dacă este necesar, în timp ce această insulă a fost guvernată separat de la victoria comuniştilor în China continentală în 1949.

Franţa a recunoscut diplomatic regimul de la Beijing în detrimentul Taiwanului în 1964. Rezoluţia face aluzie la aceasta, stipulând că "nu pune sub semnul întrebării poziţia constantă a Franţei" asupra acestui punct.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.