Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deputaţii israelieni au votat dizolvarea parlamentului

knesset

Deputaţii israelieni au votat luni seară dizolvarea parlamentului, deschizând calea organizării alegerilor anticipate pe 17 martie, după demiterea miniştrilor de centru de către premierul Benjamin Netanyahu, informează AFP. 

Din totalul de 120 de membri ai Knessetului (parlamentul israelian), 93 au votat în favoarea dizolvării şi niciunul împotrivă. 

Dizolvarea a fost provocată de lovitură de forţă a premierului Netanyahu care a demis săptămâna trecută doi miniştri de centru - Yair Lapid (Finanţe) şi Tzipi Livni (Justiţie) -, acuzându-i că au urzit un "puci" împotriva lui. Cu trei ani înainte de încheierea legislaturii, el a cerut alegeri anticipate, afirmând că "nu mai poate conduce ţara". 

Pentru a forma o viitoare majoritate, prim-ministrul a anunţat deja că doreşte reluarea alianţei cu partidele ultraortodoxe, în prezent în opoziţie, dar pe care le consideră "aliaţii săi fireşti". 

El caută astfel să menţină acordul cu cele două partide ale dreptei dure, Yisrael Beiteinu, al ministrului de externe Avigdor Lieberman, şi Casa Evreiască, a ministrului economiei, Naftali Bennett, favorabile colonizării în toate direcţiile pe teritoriile palestiniene. 

La rândul lor, liderii celor două partide de opoziţie - Partidul Muncii şi partidul de centru stânga Hatnuah - au dat de înţeles că ar putea forma un bloc de centru stânga împotriva lui Benjamin Netanyahu şi a pune din nou negocierile cu palestinienii în fruntea listei cu priorităţi. 

Potrivit unui sondaj dat publicităţii la sfârşitul săptămânii trecute de cotidianul economic Globes, o listă comună alcătuită din Partidul Muncii şi Hatnuah ar depăşi Likud, cu 24 de locuri, faţă de 23 pentru partidul de dreapta condus de premierul Netanyahu.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.