Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deputaţii spanioli au votat crearea unei comisii de anchetă asupra pedocriminalităţii în Biserica Catolică

protv.md
preot

Deputaţii spanioli au votat joi crearea unei comisii de experţi responsabilă cu derularea primei anchete oficiale din această ţară asupra pedocriminalităţii în Biserica Catolică, instituţie acuzată de mult timp de opacitate pe această temă, informează AFP.

Propusă de socialiştii aflaţi la putere şi de partidul basc PNV, această iniţiativă inedită a fost aprobată cu o mare majoritate de 277 de voturi într-o Cameră a Deputaţilor cu 350 de membri aleşi.

Spre deosebire de alte state, precum Statele Unite ale Americii, Franţa, Germania, Irlanda sau Australia, nicio investigaţie de amploare nu a fost efectuată până în prezent în Spania pe tema violenţelor sexuale comise asupra minorilor în cadrul Bisericii.

Textul votat de deputaţi prevede ca această comisie independentă să fie prezidată de Avocatul Poporului şi să fie formată din reprezentanţi ai administraţiei publice, ai victimelor şi ai clerului, potrivit Agerpres.ro.

Aceasta va fi responsabilă de "investigarea faptelor îngrozitoare comise de indivizi împotriva copiilor lipsiţi de apărare" şi "de identificarea persoanelor care au comis aceste abuzuri, precum şi a celor care le-au acoperit", înainte de a întocmi un raport care va fi înaintat în Parlament, potrivit textului.

Această anchetă va marca "începutul sfârşitului unei ignominii", a declarat recent cotidianului El País deputata socialistă Carmen Calvo, fostul număr doi în guvernul de stânga al lui Pedro Sánchez.

În lipsa unor date oficiale, cotidianul El Pais a lansat propria anchetă în 2018, contabilizând 1.246 de victime începând din anii 1930. În ceea ce o priveşte, Biserica nu a recunoscut decât 220 de cazuri începând din 2001.

În această ţară cu o puternică tradiţie catolică, Biserica a jucat un rol central în educaţie sub dictatura lui Francisco Franco (1936-1975).

În prezent, peste 1,5 milioane de copii studiază în aproximativ 2.500 de şcoli catolice, conform cifrelor din 2020 ale Conferinţei Episcopale Spaniole (CEE).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.