Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deputaţii sud-coreeni au iniţiat procedura de demitere a preşedintei Park Geun-Hye

Deputaţi sud-coreeni au depus joi o moţiune de destituire împotriva preşedintei Park Geun-Hye, implicată de mai multe săptămâni într-un răsunător scandal de corupţie care loveşte ţara şi care îi paralizează guvernul, relatează AFP, conform agerpres.

În moţiune, Park Geun-Hye este acuzată de încălcarea Constituţiei şi de delicte penale, de la eşecul de a proteja poporul de corupţie la abuz de putere. Moţiunea urmează să fie supusă vineri votului Adunării Naţionale.

Citeşte şi: Maghiarii vizitează mai des România

Dacă moţiunea va fi adoptată, va mai avea totuşi nevoie de validarea Curţii Constituţionale. În cazul validării, Park Geun-Hye ar urma să devină primul şef de stat sud-coreean ales democratic care nu îşi termină mandatul de cinci ani.

Park Geun-Hye a spus că ar accepta o destituire parlamentară. Însă ea a adăugat că va rămâne în funcţie pe parcursul examinării moţiunii de către Curtea Constituţională, o procedură care ar putea dura luni de zile.

Drumul spre procedura de destituire a fost unul tumultos. Depunerea moţiunii se explică în bună parte prin manifestaţiile ample, în care milioane de persoane au ieşit în stradă pentru a cere preşedintei să demisioneze, iar partidelor politice - să o destituie în cazul unui refuz.

Presiunea opiniei publice a fost crucială pentru a se ajunge ca un număr suficient de deputaţi ai Partidului Conservator al preşedintei Park, Saenuri, să se declare pregătiţi să se alăture celor din opoziţie pentru a susţine moţiunea, care, pentru a fi adoptată, are nevoie de două treimi din voturi.

Citeşte şi: Trump scapă de emoţii. Renumărarea voturilor a fost OPRITĂ

Săptămâna trecută, moţiunea avea sprijinul a 171 de deputaţi independenţei şi ai opoziţiei, dintr-un total de 300. Prin urmare, îi lipseau sprijinul a 29 de membri ai Saenuri.

Deputaţii Saenuri care sunt anti-Park au ezitat, însă acum par decişi să voteze, în special după ce partidul a transmis că ei vor putea vota cum le dictează conştiinţa.

"Nu facem predicţii", a declarat totuşi Kang Sun-A, o purtătoare de cuvânt a Partidului Democrat, principala formaţiune de opoziţie. "Însă milităm pentru destituire, deoarece aceasta este dorinţa poporului", a spus ea.

Scandalul o are în centru pe Choi Soo-Sil, prietenă apropiată a preşedintei.

Citeşte şi: Opoziţia din Venezuela pregăteşte noi proteste împotriva preşedintelui Maduro

Arestată la începutul lunii noiembrie, Choi Soo-Sil îşi aşteaptă procesul în care este judecată pentru extorcare şi abuz de putere.

Ea este acuzată că şi-a folosit relaţiile de prietenie cu preşedinta pentru a forţa grupurile industriale să dea bani unor fundaţii dubioase şi că s-a folosit de acestea din urmă în scopuri personale. Preşedinta este suspectată de complicitate.

Choi Soo-Sil este de asemenea suspectată că s-a amestecat în probleme de stat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.