Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deputatul Elena Dinu: Progresele însemnate din radioterapie demonstrează justețea strategiilor adoptate de PSD în sănătate

arhiva personala
Elena Dinu

Conducerea PSD a Ministerului Sănătății continuă măsurile de îmbunătățire a situației generale a unităților spitalicești din țară, din punctul de vedere al dotărilor necesare îndeplinirii unui act medical de calitate, care să mulțumească atât pacienții, cât și angajații din sistem.

În acest an, în țară au fost achiziționate și instalate șapte echipamente complete de radioterapie, cinci dintre acestea fiind deja funcționale, după ce au primit autorizaţia de funcţionare din partea CNCAN.

Aceste investiții sunt derulate în conformitate cu prevederile Planului Național pentru Combaterea Cancerului, adoptat recent prin lege, de Parlament, care prevede o strategie integrată în beneficiul tratării corespunzătoare a pacienților oncologici.

Noul tip de abordare impus de Ministerul Sănătății, în acest domeniu vital a fost implementat deja în domeniul radioterapiei, prin instalarea acestor aparate performante. Prin operaționalizarea acestor investiții, România are acum o medie a echipamentelor de radioterapie de 3,5 la un milion de locuitori, apropiată de 4, media europeană de profil.

Realizarea acestor obiective constituie un pas important în reformarea și modernizarea sistemului național de sănătate, având în vedere că funcționarea echipamentelor de radioterapie, inclusiv cele din zona privată, furnizează servicii de specialitate decontate din fondul naţional unic de asigurări de sănătate.

Aparatura de ultimă generație achizionată de Ministerul Sănătății este extrem de importantă în tratarea pacienților oncologici, având în vedere precizia mare a acestor echipamente și rolul lor determinant în procedurile de terapie. De asemenea, dotările existente în prezent în radioterapia românească au rolul de a reduce timpul de expunere pentru pacienţi, fiind incluse într-un proces integrat al specializării oncologice, împreună cu partea de ambulatoriu și chimoterapia.

Și într-un alt domeniu conex, în care am fost până acum deficitari, cel al centrelor de îngrijiri paliative, au fost făcute progrese însemnate în ultima perioadă, în urma deciziilor pragmatice ale ministrului PSD al Sănătății, Alxandru Rafila. Concret, se dorește încurajarea înființării acestor centre, nu doar fiindcă sunt incluse în strategia națională de combatere a cancerului, ci îndeosebi pentru asigurarea asistenței medicale de calitate, care să conțină și o terapie a durerii, pentru pacienții aflați în stadii avansate a bolii.

Noile laboratoare de radioterapie sunt parte integrantă a proiectului privind Reforma Sectorului Sanitar - îmbunătăţirea Eficienţei Sistemului Sanitar. Acestea demonstrează eficiența programelor Ministerului Sănătății, axate pe rezolvarea patologiilor vitale la nivel european, care necesită redimensionarea strategiilor naționale pe domeniile fundamentale de acțiune.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.