Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deputatul european Siegfried Mureșan: Vești bune pentru fermieri! Noi măsuri de sprijin propuse de Comisia Europeană

Facebook
Siegfried Mureșan

”Așa cum i-am solicitat președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o scrisoare co-semnată cu președintele Grupului PPE, Manfred Weber, și de alți colegi din grup, Comisia a venit astăzi cu propuneri de protejare a fermierilor și sectorului agricol din România și din Europa, în paralel cu continuarea sprijinului pentru Ucraina și Republica Moldova.”, anunță Siegfried Mureșan, europarlamentar PNL pe contul personal de Facebook.

Concret, odată cu propunerea de prelungire a liberalizării comerțului cu Ucraina și Republica Moldova, Comisia propune un mecanism consolidat de salvgardare pentru fermieri în cazul unor noi perturbări pe piețele europene. În plus, pentru produsele mai sensibile - precum carnea de pasăre, ouă și zahăr - este prevăzută o „frână de urgență” care ar stabiliza nivelul importurilor la volumele medii de import din 2022 și 2023. Aceasta înseamnă că, dacă importurile acestor produse ar depăși aceste volume, tarifele de import vor fi reimpuse pentru a asigura că volumele importurilor nu le depășesc semnificativ pe cele din anii precedenți.

Tot astăzi, Comisia Europeană a propus o derogare pentru anul 2024 de la regulile politicii agricole comune care îi obligă pe fermieri să mențină anumite suprafețe neproductive. Aceasta este o veste foarte importantă, fiind una dintre principalele solicitări ale fermierilor. În prezent, pentru a putea beneficia de subvențiile la hectar, agricultorii trebuie să lase 4% din teren neproductiv.

Această condiție a fost introdusă pentru a susține o agricultură mai durabilă, mai puțin poluantă.

Cu toate acestea, în situația actuală excepțională, regula pune o și mai mare presiune asupra agricultorilor care se confruntă deja cu reduceri de venituri. Propunerea de astăzi a Comisiei prevede o derogare de la această condiție pentru 2024, atât timp cât agricultorii cultivă 7% din teren cu culturi agricole care nu necesită folosirea de produse de protejarea a plantelor, precum culturile secundare și culturi fixatoare de azot.

Noi, Parlamentul European, vom analiza de urgență aceste propuneri și vom lua toate măsurile necesare astfel încât propunerile Comisiei să intre în vigoare cât mai repede și doar în forma care protejează cel mai bine fermierii europeni, în paralel cu continuarea sprijinului pentru Ucraina.

În același timp, așteptăm din partea Comisiei Europene, în următoarea perioadă, noi măsuri pentru a răspunde nevoilor și solicitărilor fermierilor. Agricultorii sunt baza siguranței alimentare din Europa. Trebuie ascultați și trebuie să oferim soluții la problemele lor.”

Scrisoarea către președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen - AICI/

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.