Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deputatul Ioan Balan s-a întâlnit cu ambasadorul ucrainean: Legea Educaţiei din Ucraina a fost pe agenda discuţiilor

Legea Educaţiei din Ucraina a fost unul dintre subiectele discutate de deputatul Ioan Balan, preşedintele Grupului parlamentar de prietenie cu Ucraina, la întâlnirea cu ambasadorul ucrainean la Bucureşti, Oleksandr Bankov. Discuţiile s-au axat pe teme precum: dialogul politic româno-ucrainean, dezvoltarea relaţiilor parlamentare bilaterale atât la nivelul grupurilor de prietenie, cât şi la nivelul comisiilor de specialitate din cele două foruri legislative, legăturile tradiţionale de prietenie existente între români şi ucraineni în zona Bucovinei, păstrarea drepturilor etnicilor români din Ucraina şi, implicit, ultimele evoluţii înregistrate după publicarea opiniei Comisiei de la Veneţia privind Legea ucraineană a Educaţiei, se arată într-un comunicat transmis Agerpres.

Ioan Balan a arătat că intensificarea dialogului la nivel de grupuri parlamentare de prietenie poate contribui inclusiv la soluţionarea problemelor de pe agenda bilaterală, printre care cea a învăţământului în limba maternă pentru etnicii români din Ucraina.

Demnitarul român "a reiterat principiul reciprocităţii, precum şi faptul că partea română nu solicită acordarea unor drepturi noi, ci doar păstrarea celor deja dobândite de către aceştia", precizează sursa citată.

Parlamentarul român şi-a exprimat speranţa depăşirii blocajului actual printr-o aplecare reală asupra rezolvării problemelor generate de articolul 7 din Legea ucraineană a Educaţiei, prin modificarea acestui articol de către factorii în drept de la Kiev.

La rândul său, ambasadorul Oleksandr Bankov a mulţumit pentru disponibilitatea manifestată de partea română pentru realizarea, la Bucureşti, a unei vizite la nivelul grupului parlamentar de prietenie din Rada Supremă, cât şi pentru poziţia României de susţinere a independenţei şi suveranităţii Ucrainei şi de sprijinire a parcursului său euroatlantic.

Oficialul ucrainean a prezentat stadiul negocierilor pentru încheierea Protocolului de colaborare bilaterală în domeniul educaţiei, ce urmează a fi semnat "cât mai curând posibil", în cadrul unei vizite în România a ministrului ucrainean al Educaţiei, precizează sursa citată.

Diplomatul a mai precizat că, la momentul actual, a fost lansată în discuţie legislaţia secundară care să vină în completarea Legii cadru a Educaţiei, care va stabili formula prin care predarea în limba română se va putea face, în continuare, şi la celelalte niveluri, nu doar preşcolar şi primar.

La întâlnire a participat şi Paul Rohovei, consilier în cadrul Ambasadei Ucrainei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.