Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deputatul PSD Elena Dinu: Nimeni și nimic nu justifică violența împotriva femeilor

arhiva personala
Elena Dinu

Într-o societate încă majoritar patriarhală, cum este România anului 2020, multe voci avizate și cu priză la public, îndeosebi în sfera online, susțin răspicat că agresiunile împotriva femeilor, inclusiv violul, sunt justificate. Periodic, apar diverse scandaluri în mediul virtual, în care personaje cunoscute incită pur și simplu la agresiuni îndreptate asupra femeilor, fie ele fizice sau sexuale.

Mai mult decât atât, asemenea acțiuni sunt legitimate prin prostia conform căreia femeia are partea sa de vină atunci când

este violată, fapt confirmat chiar de măsurătorile sociologice efectuate în acest sens. Se mai afirmă, total eronat desigur, că

violențele de toate tipurile cărora le cad victime femeile sunt  "cvasi-normale" după principiul conform căruia "bătaia e ruptă

din Rai" iar partea femeiasc "cere" așa ceva, adică se comportă la un asemenea nivel încât să fie agresată! În calitate de femeie, soție, mamă și secretar al Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților, dezaprob categoric această abordare total contraproductivă și păguboasă pentru sănătatea și evoluția societății românești în ansamblu și pentru viitorul României și al tinerei generații! Niciun motiv nu poate scuza și permite orice fel de act de violență, îndreptată asupra femeilor, cu precădere, dar și împotriva bărbaților, chiar dacă numărul cazurilor cu victime bărbați este infinit mai mic.

Cred cu tărie că vremurile în care femeile nu aveau acces nici la educație, nici la proprietate, nici la a vota, fiind doar un apanaj docil al bărbatului, s-au încheiat de mult în România! Egalitatea de șanse între femei și bărbați nu trebuie să rămână la stadiul de raționament deductiv, ci este nevoie de o conștientizare generală asupra acestui concept. Violența domestică este o realitate românească de neacceptat, prin amploarea fenomenului și prin incapacitatea de diminuare a acestuia, dar și de necontestat, din păcate, prin insuficiența măsurilor luate de autoritățile abilitate ale statului.

Ne revine tuturor sarcina de a demonta acest mit conform căruia femeia trebuie agresată pentru că "e de vină", de regulă din orice, ba din cauză că era îmbrăcată provocator, ba pentru că agresorul era băut, ba pentru că victima a acceptat să meargă la o petrecere, etc..

Din nefericire, violența domestică a degenerat grav din martie încoace, mai ales pe fondul muncii de acasă, în timpul căreia partenerii au fost nevoiți să petreacă mult mai multe ore împreună zilnic decât în mod normal. Acest aspect a avut un rol negativ pentru multe familii, iar rata despărțirilor a crescut direct proporțional cu cea a cazurilor de femei agresate. În concluzie, cred că forul legislativ mai are încă mult de lucrat pe legislația protecției drepturilor femeilor și combaterea violenței domestice, iar societatea civilă trebuie să sprijine toate demersurile inițiate în această direcție.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.