DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Deputatul PSD Elena Dinu: Politica economică a guvernului - o continuă strângere a curelei

arhiva personala
Elena Dinu

Guvernul dreptei reușește să își depășească aproape zilnic limitele în ceea ce privește austeritatea oferită românilor, în loc să se ocupe de reclădirea calității vieții lor, așa cum pompos și populist se laudă. Cât de curând, consecințele acestor politici total defectuoase și ale managementului lipsit de o viziune sănătoasă vor fi dureroase, din păcate, pentru oameni.

Pe fondul bâlbâielilor economice și fiscale, completate de disfuncționalitățile cauzate de lipsa de eficiență a administrației publice și a societăților cu capital de stat, Fondul Monetar Internațional a emis o avertizare la adresa executivului român privind necesitatea relansării luptei împotriva corupției.

Misiunea de evaluare a economiei românești nu a fost nici pe departe un succes pentru guvernul de la București, din moment ce experții FMI au recomandat măsuri de strângere a curelei. Observațiile instituției financiare internaționale sunt aproape identice cu programul de austeritate asumat de guvernul Cîțu în fața Comisiei Europene, pentru a suplimenta împrumutul obținut până acum prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

În aceste condiții, este ușor de presupus că ar putea urma chiar un nou împrumut de la FMI, mai ales că România s-a îndatorat deja în mod consistent încă de anul trecut, sub pretextul că statul nu a avut suficienți bani la buget pentru combaterea pandemiei.

„Atât lupta împotriva corupției, cât și eforturile de eficientizare a administrației, trebuie reenergizate. Nu poate exista o convergență a standardului de viață cu cele din economiile mai bogate ale UE fără convergența standardelor de guvernanță economică", precizează FMI în așa-numitele recomandări publice adresate guvernului „Nu avem bani”.

Aplicarea cerințelor FMI se referă și la „lărgirea bazei de impozitare”, iar coaliția de guvernare a inclus în PNRR cel puțin două astfel de măsuri: creșterea taxelor, prin „retragerea graduală a stimulentelor fiscale excesive, mai ales în ce privește impozitul pe profit, impozitul pe venit și contribuțiile sociale”, precum și creșterea impozitului pe proprietate, prin „revizuirea principiilor impozitării proprietăților, în principal în ce privește regimurile diferite de impozitare în funcție de natura proprietarului, persoană fizică sau persoană juridică”.

Deja guvernul Cîțu a înghețat creșterile de salarii și pensii și refuză să aplice legea privind dublarea alocațiilor copiilor. În realitate, înghețarea cheltuielilor publice cu salariile, ca procent din PIB la nivelul anului 2019, reprezintă o diminuare importantă a veniturilor românilor, precum și a puterii lor de cumpărare, luând în considerare scumpirile uriașe care au avut loc deja și care vor mai urma, mai ales la utilități (cu 10% la energia electrică și 20% la gazele naturale), combustibili și alimentele de bază.

Dacă mai adăugăm și „flexibilitatea” cursului valutar cerută tot de FMI, care înseamnă în mod real devalorizarea monedei naționale, foarte aproape de pragul critic de 5 lei pentru un euro, avem o imagine completă a dezastrului!

În concluzie, românii nu au cum să evolueze din punct de vedere al calității vieții și al bunăstării promise de liberali și aliații lor, pe fondul măsurilor de austeritate impuse de guvernanții de dreapta și al creșterii cheltuielilor la aproape toate produsele indispensabile populației.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.