DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Deputatul PSD Mureş Dumitriţa Gliga: 'Producătorii autohtoni sunt grav afectaţi de creşterea preţurilor materiilor prime'

zi-de-zi.ro
Dumitriţa Gliga

Deputatul PSD Mureş Dumitriţa Gliga susţine că producătorii autohtoni sunt grav afectaţi de scăparea de sub control a preţurilor la materiile prime şi de creşterea explozivă a preţurilor la carburanţi, energie electrică şi gaze, iar în acest context i-a solicitat ministrului interimar al Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Virgil Daniel Popescu, să îi comunice măsurile concrete de sprijin luate de statul român.

"Puterea economiei româneşti depinde de succesul companiilor cu capital autohton. În timp ce publicaţiile economice vorbesc, la nivel macro, despre o uşoară redresare a economiei româneşti comparativ cu cifrele înregistrate anul trecut, producătorii români suferă în agonie. Chiar dacă ridicarea restricţiilor impuse de pandemie a încurajat comerţul, statisticile arată că numărul companiilor româneşti care produc aici, în ţară, scade continuu. Explozia preţurilor la carburanţi, energie electrică şi gaze, precum şi creşterea fără precedent a preţurilor materiilor prime aproape că i-a îngenuncheat pe majoritatea producătorilor români, mai mici sau mai mari. La nivel naţional, de la 1 ianuarie la 31 iulie 2021, au fost radiate din evidenţele Oficiului Naţional al Registrului Comerţului 37.667 de societăţi comerciale, comparativ cu 28.082 în aceeaşi perioadă a anului trecut (...) Aceste cifre ar trebui să fie alarmante pentru fiecare dintre noi", a declarat marţi, pentru AGERPRES, deputatul Dumitriţa Gliga.

Parlamentarul social-democrat a arătat că, în timp ce alte state europene traduc redresarea economiei prin investiţii majore în companiile cu capital autohton, în România şi în judeţul Mureş firmele autohtone se zbat să supravieţuiască.

"În circumscripţia electorală pe care o reprezint, spre exemplu, unul dintre cei mai vechi producători de încălţăminte, cu o tradiţie de peste şase decenii, traversează momente foarte dificile, din cauza creşterii scăpate de sub control a preţurilor materiilor prime. Amintesc şi unicul producător de tractoare româneşti, care este tot din judeţul Mureş, şi care este nevoit să suporte, de asemenea, creşteri enorme ale preţurilor materiilor prime şi ale subansamblurilor (elemente metalice, din material plastic, piese turnate etc.). Producătorii de mobilă, cunoscuţi atât în plan naţional cât şi internaţional, trebuie să facă faţă, nici mai mult, nici mai puţin, decât triplării preţului la materiile prime necesare. Firmele de construcţii se confruntă, de asemenea, cu nişte creşteri ale preţului la produse din lemn (plus 250% faţă de anul trecut), la ciment şi betoane (între 10 şi 50%), oţel beton nefasonat (50-60%, după estimările Ziarului Financiar) greu de suportat. Acoperişurile metalice şi termoizolaţiile costă acum cu cel puţin 60% mai mult decât anul trecut", a spus deputatul PSD Mureş.

Dumitriţa Gliga a precizat că, de asemenea, preţul pâinii a urcat în ciuda unei producţii de grâu foarte bune, raportate pentru anul în curs şi că numai în ultimele trei luni, şase producători de pâine şi produse de panificaţie din judeţul Mureş şi-au sistat sau şi-au restrâns activitatea, potrivit Agerpres.ro.

"I-am adresat în acest sens o interpelare domnului ministru Virgil Daniel Popescu, întrucât am convingerea că această situaţie dramatică nu este specifică doar judeţului Mureş, ci este o stare de fapt confirmată deja pe întreg teritoriul ţării. De aceea, am dorit să îi reamintesc că economia naţională are nevoie ca de aer de o viziune sănătoasă, de măsuri fiscale stabile şi cât mai puţin împovărătoare, de programe de finanţare transparente şi implementate corespunzător şi, nu în ultimul rând, de o abordare politică atentă la nevoile producătorului român. În acest context, l-am întrebat pe domnul ministru câte companii cu capital autohton au aplicat pentru sprijin prin Măsura 2 şi câte dintre acestea au primit ajutor financiar. Am mai cerut lămuriri şi în privinţa calendarului de finanţare pentru toate programele de susţinere a companiilor cu capital autohton până la sfârşitul anului în curs. Ce măsuri are în vedere Guvernul pentru a compensa creşterile de preţuri la energie, materii prime şi materiale, astfel încât producătorii români de bunuri şi servicii să poată depăşi provocările cu care se confruntă şi să nu se prăbuşească sub asaltul cheltuielilor necesare produsului finit?", a mai declarat deputatul Dumitriţa Gliga.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.