Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zgonea îi ceartă, Cernea vrea condiţii civilizate pentru jurnalişti

cernea zgonea

Deputatul Remus Cernea face un apel inedit către Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor prin care solicită asigurarea unor condiţii mai bune pentru presă. Interesant este că apelul său vine chiar în contextul în care preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a avut o ieşire nervoasă faţă de jurnaliştii acreditaţi care încercau să obţină informaţii legate de activitatea acestui for legislativ.

Citeşte şi: Zgonea nervos catre o jurnalista: Cand vrei sa fii la circ te invit eu

"Apel catre
Biroul Permanent al Camerei Deputatilor pentru asigurarea unor conditii decente de lucru pentru presa

Stimati membri a Biroului Permanent,

Va adresez rugamintea de a analiza propunerile de mai jos si de a lua masurile necesare pentru implementarea lor. Sunt convins ca ele sunt atât de natura sa îmbunatateasca  mediul general de lucru al jurnalistilor la Camera Deputatilor cât si sa ridice prestanta si prestigiul forului legislativ prin conditiile civilizate create pentru presa acreditata.
1. Amplasarea unor scaune pentru jurnalistii care participa la conferintele de presa de la nivelul P1 în dreptul pupitrului si panoului cu sigla Camerei Deputatilor prevazute pentru acest lucru.
În fata pupitrului amenajat pentru conferinte de presa la nivelul P1 ar trebui dispuse 25-30 de scaune pentru a facilita activitatea jurnalistilor. Faptul ca acestia sunt siliti sa stea în picioare cu prilejul declaratiilor facute de catre presedintele Camerei Deputatilor ori de catre deputati sau invitati, nu este de natura sa confere o atmosfera de profesionalism si seriozitate, ci una de improvizatie. La Senat, cu prilejul conferintelor de presa sunt amplasate scaune pentru jurnalisti, iar acest model ar trebui urmat, în opinia mea, si de catre Camera Deputatilor.
2. Prize functionale pe holul de la nivelul P1 pentru jurnalisti
Jurnalistii lucreaza sub presiunea timpului si sunt siliti sa ramâne multe ore, uneori si câte o zi întreaga la parlament pentru a-si face meseria si a informa opinia publica. Transmiterea stirilor depinde adesea de utilizarea unor laptopuri care trebuie conectate la prize. Or, acestea sunt insuficiente în conditiile în care prizele din zona salii pentru sedintele Biroului Permanent au fost oprite în mod deliberat si nejustificat, dupa parerea mea. Astfel, munca jurnalistilor este afectata. Ar trebui remediat acest lucru cât de curând.
3. Semnalul sonor care îi invita pe deputati în sala de plen ar trebui schimbat cu unul care sa nu afecteze munca jurnalistilor.
Actualul sunet ascultat timp de minute întregi (15-20 de minute sau chiar mai mult) si repetat uneori de 3-4 ori în aceeasi zi, produce un disconfort persoanelor care se afla la nivelul P1 (parlamentari, jurnalisti, personal administrativ ori de securitate al parlamentului, invitati) de care acestia s-au plâns în repetate rânduri în cadrul unor discutii private. Sunt convins ca se poate gasi o solutie tehnica în masura sa raspunda necesitatii de a-i invita pe membrii parlamentului la sedinta dar care, în acelasi timp, sa nu fie iritanta pentru cei care îsi desfasoara activitatea în zona respectiva a Palatului Parlamentului.
4. Asfaltarea aleii de lânga portile de intrare la Palatul Parlamentului dinspre Parcul Izvor.
Aleea care face legatura dintre intrarea si iesirea dinspre Parcul Izvor se gaseste într-o stare deplorabiula, fiind plina de gropi. De regula, acolo îsi parcheaza masinile jurnalistii acreditati la Camera Deputatilor. Ar trebui gasita o solutie pentru a se acoperi costurile pentru refacerea asfaltului pe acea alee de aproximativ 150-200 de metri. Este sub demnitatea unui parlament sa national sa ofere conditii atât de proaste în parcarea aferenta...
5. Spatii închise pentru fumatori. Întrucât deocamdata nu exista la Parlament amenajate spatii închise pentru fumatori, mai peste tot se simte fum de tigara, inclusiv în cadrul salii de plen. Nu pentru ca s-ar fuma în plen, ci pentru ca se fumeaza masiv pe hol, iar fumul intra si se simte si în sala, mai ales în rândurile apropiate de usi. Asta desi pe hol este afisata interdictia cu privire la fumat sub care însa sunt amplasate scrumiere !
Propun sa fie amenajate spatii închise, pe modelul celor existente în aeroport, unde sa se poata fuma fara a fi afectati nefumatorii, fie ei parlamentari, jurnalisti, membri ai Serviciului de Protectie si Paza, ori simpli invitati la parlament.
6. Suplimentarea fotoliilor pentru ca jurnalistii sa se poata odihni între momentele în care au de realizat interviuri.
Trebuie asigurate conditiile minimale pentru ca jurnalistii sa îsi poata desfasura activitatea în slujba interesului public. Munca acestora cere un timp îndelungat petrecut pe holurile parlamentului. De multe ori, jurnalistii nu dispun de scaune ori fotolii suficiente pentru a se putea odihni în intervalele de pauza, astfel ca stau direct pe jos, situatie inacceptabila pentru Parlamentul României.
Fotoliile existente la Camera Deputatilor sunt vechi si, oricum, insuficiente. Ar trebui suplimentat numarul acestora, iar cele existente si aflate într-o stare avansata de degradare, ar trebui înlocuite cu unele noi.
Întrucât o parte dintre aceste solicitari implica anumite costuri, ele ar putea fi, macar partial, asigurate din sumele retinute deputatilor pentru absentele de la sedintele de plen ori de la comisii.
O parte dintre solicitarile de mai sus au facut obiectul altor cereri adresate Biroului Permanent al Camerei Deputatilor. Cum însa nu am primit nici un raspuns pâna astazi, 24 februarie 2015, revin cu un document mai cuprinzator si dedicat modului decent în care ar trebui asigurate conditiile necesare pentru activitatea presei la Camera Deputatilor.
Remus Cernea
Deputat independent"

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.