Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deputatul USR, Tudor Pop, a cerut explicații de la Guvern legate de retragerea OUG privind transfuziile de sânge

cugetliber.ro
transfuzii

Tudor Pop i-a întrebat pe vicepremier și pe ministrul Sănătății de ce a fost retrasă ordonanța de urgență privind organizarea activității de transfuzie sanguină, în contextul în care prin actul normativ putem evita o posibilă procedură de infringement luată în calcul de Comisia Europeană, anunță MEDIAFAX.

Deputatul USR a transmis o scrisoare deschisă vicepremierului Raluca Turcan și ministrului Sănătățiii Victor Costache în care îi întreabă despre ordonanța de urgență pusă în transparență decizională în luna iunie, act normativ care reglementa donarea de sânge și transfuzie sanguină. El precizează că normele de siguranță privind testarea sângelui în România, la acest capitol, nu sunt la standarde europene.

Citește și: Victorie pe plan european pentru Laura Codruța Kovesi .

„La ora actuală, în România, normele de siguranță și bunele practici privind testarea sângelui nu sunt la nivelul standardelor europene. Cu excepția centrului de transfuzie al armatei, nu avem nici un centru de transfuzie la zi cu normele și standardele prinse Directiva Europeană privind sistemul național de transfuzie. O aplicație pentru faza I a fost depusă deja de Ministerul Sănătății și Ministerul Fondurilor Europene la Structural Reform Support Service, la sfârșitul lunii octombrie 2019.

Pe 12 iunie 2019 a fost pusă în dezbatere publică OUG privind organizarea activităţii de transfuzie sanguină, donarea de sânge şi componente sanguine de origine umană, precum şi asigurarea calităţii şi securităţii sanitare, în vederea utilizării lor terapeutice, aceasta fiind, practic, baza legislativă pentru faza I, care ne-ar ajuta să ducem la bun sfârșit planul de reorganizare care, pe lângă legislație, prevede și implementarea recomandărilor făcute de Comisia Europeană în urma auditului sistemului de transfuzie din 2017”, a explicat Tudor Pop, într-un comunicat de presă remis, joi, MEDIAFAX.

Deputatul USR precizează că ordonanța de urgență venea ca răspuns la o Directivă European „privind sistemul național de transfuzie și astfel s-ar face planul de reorganizare a sistemului de transfuzii din România printr-o Hotărâre de Guvern de adoptare a lui”.

„Prin această OUG putem evita o posibilă procedură de infringement luată în calcul de CE pentru neimplementarea măsurilor de siguranță și a standardelor privind transfuzia și ne permite să intrăm în faza a II-a și a III-a a proiectului. În faza II, Ministerul Sănătății urmează să primească 26 de milioane de euro pentru dezvoltarea capacității IT din domeniu și pentru pregătirea personalului medical, a unui curriculum pentru educația personalului medical, ș.a.m.d. În faza a III-a, Ministerul Sănătății urmează să primească 50 de milioane de euro pentru construirea sau renovarea a opt centre regionale și 33 de centre județene de transfuzie, cât și pentru achiziționarea de echipamente. Valoarea acestor ultime două faze este de 700 de mii de euro”, mai afirmă Tudor Pop.

Citește și: Olguța Vasilescu îl curentează pe Klaus Iohannis: Am o vagă bănuială

Acesta spune că ridică foarte mari semne de întrebare retragerea acestei OUG, iar săptămâna viitoare va fi luată o decizie la Bruxelles către ce țări și căror aplicații vor fi alocați banii.

„Din motive neexplicate, această OUG a fost retrasă la instalarea Dumneavoastră în funcție, iar Comisia Europeană așteaptă de la Ministerul Sănătății, un răspuns clar pe tema angajării a aproximativ 77 de milioane de Euro pentru reorganizarea și consolidarea sistemului național de transfuzii. Retragerea OUG-ului în locul promovării lui imediate, lipsa totală de comunicare publică pe subiect, lipsa de interes privind reorganizarea în sistem public pe bani europeni ridică însă semne foarte mari de întrebare”, a completat deputatul USR.

Tudor Pop mai spune că săptămâna viitoare va fi decis la Bruxelles către ce țări și căror aplicații se vor aloca banii. „Comisia Europeană are nevoie de o simplă asumare din partea Ministerului Sănătății și a statului român a acestui proiect de aproximativ 77 de milioane de euro pentru a merge mai departe”, precizează deputatul USR.

„Mai avem o săptămână la dispoziție să se clarifice toate aceste lucruri. Aștept răspunsul domnului Victor Costache pe această temă de importanță națională”, a conchis Tudor Pop.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.