Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deputatul Vasile Varga: 'Fermierii scapă de birocraţie la accesarea plăţilor de la APIA'

fonduri europene agricultura

Deputatul PNL de Brăila Vasile Varga a anunţat luni, într-un comunicat de presă, că fermierii vor scăpa de birocraţie şi vor depune mai puţine documente în momentul în care vor solicita de la APIA plăţile directe, potrivit unui act normativ votat în Camera Deputaţilor, potrivit Agerpres.

"Camera Deputaţilor a votat pentru simplificarea modului de accesare a schemelor de plăţi şi a decis să elimine depunerea de către fermieri a adeverinţelor conform înscrisurilor din registrul agricol şi a copiei anexei nr. 24 de la starea civilă. Este suficient ca cei peste 13.000 de agricultorii brăileni aflaţi în plată să declare pe propria răspundere că îşi lucrează terenul şi că deţin documente doveditoare (facturi, chitanţe etc.). Astfel, documentele care atestă calitatea de fermier activ vor fi solicitate sau preluate din bazele de date ale altor instituţii implicate, direct de către APIA, iar cei peste 831.000 de fermieri români, care depun anual cererea de plată nu mai sunt nevoiţi să meargă la Oficiul Registrului Comerţului sau la alte instituţii, pentru avize şi adeverinţe", a declarat Varga.

Citește și: Blocaj în Guvern! Violeta Alexandru s-ar fi izolat cu tot cu ștampila de la minister! Adrese oficiale zac pe birouri

Deputatul liberal a explicat că instituţiile statului vor comunica între ele, iar fermierii vor depune la APIA numai cererea de plată şi, dacă este cazul, doar documente care nu sunt emise de terţi.

"Documentele din care reiese că hectarele de teren agricol se află la dispoziţia fermierului vor fi solicitate de către funcţionarii APIA de la instituţiile responsabile sau vor fi preluate direct din sistemele informatice ale autorităţilor. Este o modalitate concretă a debirocratizării, de a uşura munca celor implicaţi în agricultură, care şi aşa se confruntă cu tot felul de dificultăţi", a completat Vasile Varga, cu precizarea că a votat favorabil acest act normativ.

Legea a fost trimisă spre promulgare preşedintelui României şi va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.