DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Deputaul USR Cătălin Drulă: 'Licitația 5G este un eșec' versus Alexandru Petrescu: 'Nu poate fi. Se va finaliza în ultimul trimestru'

USR.ro
Catalin Drula

Cătălin Drulă i-a reproșat ministrului Comunicațiilor, la dezbaterile în plen, că licitația frecvențelor 5G este un eșec. Alexandru Petrescu l-a contrazis pe deputatul USR, spunând că licitația a fost planificată pentru a fi finalizată în ultima parte a acestui an, anunță MEDIAFAX.

Citește și: O femeie a fost legată azi de Gheorghe Dincă! Cine este ea de fapt

Cătălin Drulă, președintele Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor din Camera Deputaților, a declarat, în cadrul dezbaterilor din plenul de luni al Camerei Deputaților, privind tehnologia 5G, că un obstacol este transpunerea memorandumului semnat cu SUA în legislație.

"În bugetul pe 2019 Guvernul a prins o sumă de miliarde care s-ar obține din vânzarea acestor licențe. Până în acest moment, această licitație este un eșec. Obstacolul în momentul de față este transpunerea memorandumul semnat cu SUA în legislație. În absența acestei transpuneri nu va fi nicio licitație și va fi o lipsă de cel puțin două miliarde de lei la bugetul național pe care i-ațiu prevăzut dumneavoastră", a afirmat Cătălin Drulă.

Ministrul Comunicațiilor i-a răspuns că licitația 5G nu poate fi un eșec, pentru că ea a fost planificată pentru a se desfășura și finaliza în trimestrul patru din acest an.

Deputatul USR l-a chestionat pe oficialul din Guvern care va fi instrumentul legal în baza căruia se vor lua decizii concrete pentru reducerea riscurilor de securitate cibernetică.

Citește și: Rareș Bogdan intră la rupere: ‘Nu voi accepta niciodată’

De asemenea, Drulă l-a întrebat: "Care va fi instrumentul legal prin care se va pune în practică acest acord? Ce structură guvernamentală va verifica acele trei puncte din acord și va da certificatele de neconformitate pentru echipamentele IT?".

Deputatul USR i-a mai solicitat ministrului să răspundă întrebărilor privind securitatea cibernetică și ce prevede memorandumul semnat cu SUA privind tehnologia 5G.

"Legat de strategia 5G a României adoptată în acest an, e o direcție de acțiune strategică care spune creșterea nivelului de reziliență a infrastructurilor critice. V-aș ruga să nominalizați 2-3 exemple prin care a fost crescută reziliența infrastructurilor critice. Ce ați făcut și ce acțiuni au fost necesare în acest scop? În analiza de risc realizată de România la recomandarea comunității europene, dacă cele trei criterii din memorandumul cu SUA sunt reflectate, și dacă nu, plănuiți să refaceți acea analiză de risc? Dacă nominalizați un actor statal în acea analiză de risc? Despre Huawei, există un memorandum semnat de Ministerul pe care-l conduceți cu Huawei și ce se întâmplă cu el? Dacă ne sfătuiți să ne luăm telefoane Huawei?", a spus Drulă.

Ministrul Comunicațiia spus că, la 1 octombrie, Executivul european urmează să coordoneze un răspuns comun privind securitatea cibernetică în implementarea rețelelor 5G.

"În ceea ce privește nominalizări statale nu am nominzalizat nici un fel de stat, niciun fel de proveneniență specifică a unor vendori în ceee ce privește raportul depus la Comisia Europeană și pentru că l-ați menționat, mă simt obligat tot din spirit pedagogic să vă reamintesc că în primul trimestru al anului curent, Comisia Eruopeană a cerut un raport la nivel național al fiecarui stat membru. Acest raport a avut ca deadline ultima zi din iunie și a fi depus 15 iulie. România l-a depus pe 2 iulie și a fost a treia țară membră care a depus acest raport. La 1 octombrie, Comisia Europeană urmează să coordoneze un răspuns comun ca abordare generală a Comisiei vis-a-vis de securitatea cibernetică în implementarea rețelelor 5G. Ba mai mult s-a angajat ca, în luna decembrie a acestui an, să pună la dispoziție și un set de recomandări, un toolbox, în ceea ce privește măsurile de securitate cibernetică pe care fiecare țară, minimal, trebuie să le ia și aș mențioan că există o anumită o anumită marjă de acțiune, opțiune și decizie în afara acestor recomandări și la nivel național pentru fiecare stat membru", a declarat Alexandru Petrescu.

Citește și: Profeția devastatoare de care Liviu Dragnea nu a ținut cont: ‘I-am spus-o în față’

De asemenea, ministrul Comunicațiilor a explicat că va fi supus consultării publice un proiect de lege conceput împreună cu STS privind reziliența infrastructurii din telecomunicații.

"În ceea ce privește reziliența vă pot spune că, la fel, în Q4 există un proeict de lege pe care îl lucrăm cu STS care va intra în urmatoarele săptămâni în consultare publică așa cum făcut cu toate documentele elaborate, emise și lansate de Ministerul Comuncațiilor și Societăților Informaționale", a mai spus Petrescu.

Ministrul Comunicațiilor Alexandru Petrescu s-a prezentat, luni, la „Ora Guvernului”, în plenul Camerei Deputaților. Acesta a fost chemat de PNL pentru a dezbate strategia rețelelor de tip 5G din România și lipsa de transparență și comunicare a instituției pe acest subiect.

Pe 20 august, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, după întâlnirea cu omologul său american Donald Trump, că, în cadrul vizitei sale de la Washington, a fost semnat un memorandum de înţelegere între guvernele României şi SUA referitor la tehnologia 5G.

Ulterior, Ministerul Afacerilor Externe a precizat, la solicitarea MEDIAFAX, că memorandumul între România și SUA privind tehnologia 5G a fost semnat de către ambasadorul României la Washington George Maior și ambasadorul SUA la București. MAE nu a oferit însă detalii despre conținutul și prevederile documentului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.