Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Derapaj grav in Raportul GRECO: Critici la adresa CCR, în contradicţie cu principiile Comisiei de la Veneţia

greco_m

Raportul de follow-up al GRECO, publicat marţi, 9 iulie, ascunde unul dintre cele mai grave derapaje la adresa ordinii constituționale a României. Deși ne aflăm sub intense monitorizări încă de la aderarea la diverse organizații internaționale, inclusiv UE, nimeni nu și-a permis vreodată să critice deciziile Curții Constituționale.

În raportul GRECO este criticată Decizia nr. 358/2018 a Curții Constituționale, prin care s-a stabilt că preşedintele României are obligaţia de a da curs solicitării ministrului Justiţiei de demitere a procurorului-şef al DNA.

"Chiar dacă autoritățile arată că amendamentele nu au ca scop limitarea independenței procurorilor, prevederile modificate ale Legii nr. 303/2004 reduc efectiv întinderea garanțiilor legale ale independenței procurorilor, comparativ cu cele prevăzute de textul anterior al acestei legi. În opinia GRECO, amendamentele adoptate și jurisprudența recentă a Curții Constituționale, văzute într-un context mai larg al puterii crescute a executivului în ceea ce privește numirile și eliberările din funcție ale procurorilor și rolul redus al Președintelui României, în detrimentul principiului separației și echilibrului puterilor, reprezintă o potențială amenințare la adresa independenței operaționale a procurorilor și poate împiedica lupta eficientă împotriva corupției în România", se arată la punctul 39 al raportului GRECO.

Opinia GRECO nu vine doar in coliziune cu ordinea constituţională a României, ci si cu poziţia constanta a Comisiei de la Veneţia. În urmă cu un an, într-un răspuns pentru CCR, preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, afirma fără echivoc: "Criticile nerespectuoase şi apelurile publice la neexecutarea deciziilor Curţii sunt inadmisibile. Deciziile curţilor constituţionale sunt definitive şi obligatorii şi trebuie să fie implementate."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.