Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Descalificarea Spaniei de la Cupa Mondială de Rugby din 2023 a fost confirmată

În urma apelului depus de Federaţia Spaniolă de Rugby (FER), comisia independentă de apel a menţinut decizia originală a Comisiei independente de judecată, legată de încălcarea regulilor de eligibilitate a jucătorilor în timpul procesului de calificare la Cupa Mondială din 2023, luată pe 5 mai.

Spania a fost găsită vinovată că l-a aliniat pe Gavin van den Berg în două meciuri de calificare la CM 2023, deşi acesta nu era eligibil. Sancţiunea comisiei a fost de a amenda federaţia spaniolă şi de penalizare cu puncte, rezultând că Spania nu mai este calificată pentru CM 2023.

Comisia independentă de apel a fost compusă din preşedintele Wang Shao Ing, Adam Casselden şi John Langford (fost jucător australian).

Federaţia spaniolă trebuia să demonstreze în apel că decizia Comisiei de judecată a fost greşită, că este în interesul justiţiei ca decizia să fie schimbată sau că sancţiunea impusă a fost excesivă sau greşită din principiu.

Forul spaniol a încercat să introducă noi probe, care nu fuseseră prezentate anterior, precizează comunicatul, iar comisia de apel a cântărit atent argumentele şi noile dovezi, însă a decis să nu le admită. ''Federaţia spaniolă nu a reuşit să explice de ce probele nu au fost disponibile la momentul judecăţii cazului; nu ar fi în interesul justiţiei să le admită, după ce a au fost luate în considerare circumstanţele, inclusiv faptul că parte a noilor dovezi au fost nu numai incomplete, dar conţineau şi acuzaţii împotriva jucătorului şi a altor persoane în legătură cu alterarea unei fotocopii a documentului său de identitate care a făcut obiectul anchetei'', subliniază comunicatul.

În concordanţă cu regulile World Rugby, decizia Comisiei independente de apel este finală şi n mai există o altă cale de atac.

Având în vedere sancţiunea de zece puncte aplicată echipei Spaniei în clasamentul calificărilor europene, rezultă că România s-a calificat la Cupa Mondială din 2023, înlocuind Spania, iar Portugalia va înlocui România la turneul final de calificare din noiembrie 2022.

Spania a fost amendată în primă instanţă cu 25.000 de lire sterline (31.080 de dolari) şi penalizată cu cinci puncte pentru fiecare dintre cele două meciuri în care a jucat Van den Berg.

FER a anunţat că echipa Alcobendas va fi retrogradată în divizia a doua a campionatului Spaniei pentru "falsificarea de către membri ai clubului a documentului jucătorului său Gavin van den Berg".

S-a stabilit că membri ai clubului din Alcobendas au manipulat paşaportul lui van den Berg, pentru a părea că sud-africanul nu a lipsit din Spania mai mult de două luni în primul an şi a facilita astfel reclasificarea sa ca jucător domestic în beneficiul clubului.

Ulterior, Federaţia spaniolă a deschis o procedură disciplinară extraordinară împotriva clubului Alcobendas, deoarece FER "avea cunoştinţă de o posibilă modificare a unui document oficial care îi acorda lui Gavin van den Berg statutul de jucător eligibil".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.