DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Deschiderea primului centru de excelenţă în pregătirea personalului operativ la dezastre, preconizată în 2023

static.dw.com
dezastru

Primul "Centru de excelenţă în pregătirea personalului operativ la dezastre" din România, care urmează să fie construit în localitatea Gorneşti, se află în faza autorizărilor, iar proiectul este preconizat să se încheie în anul 2023, a declarat luni, pentru AGERPRES, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Horea" al judeţului Mureş, Călin Handrea.

"Deocamdată suntem în faza autorizărilor şi se lucrează la studiul de fezabilitate, aşa că nu putem spune o sumă exactă referitoare la realizarea proiectului.

Dacă toate etapele obligatorii (studii, avize, licitaţii etc.) vor fi parcurse fără probleme, deschiderea centrului ar putea avea loc în anul 2023.

Proiectul se va finanţa din fonduri europene nerambursabile alocate potrivit Anexei Prioritare nr. 5 - 'Promovarea adaptării la schimbările climatice, prevenirea şi gestionarea riscurilor' din cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare.

Citește și: Dosarul de CORUPȚIE în care Viorel Hrebenciuc a primit deja trei ani cu EXECUTARE, la A PATRA AMÂNARE

'Centrul de excelenţă în pregătirea personalului operativ la dezastre' de la Gorneşti va fi compus dintr-un Centru naţional de formare pentru paramedici, medici şi asistenţi medicali, în caz de dezastre, respectiv un poligon de pregătire/centru naţional de antrenament CBRN (chimic, biologic, radiologic, nuclear). Aici se vor putea pregăti specialişti CBRN, alpinişti de intervenţie, scafandri, paramedici şi pompieri, sub autoritatea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă", a precizat Călin Handrea.

În Strategia de consolidare şi dezvoltare a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă pentru perioada 2016-2025, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr.951/2016, se prevede că "una dintre vulnerabilităţile constatate în activitatea de pregătire reprezintă lipsa centrelor zonale de pregătire a personalului operativ".

Pe acest considerent a fost iniţiat proiectul "Centrul de excelenţă în pregătirea personalului operativ la dezastre", prin care se va putea asigura un proces de instruire, în condiţii apropiate sau similare situaţiilor reale în care se desfăşoară misiunile specifice serviciilor profesioniste pentru situaţii de urgenţă, întreprinse în caz de dezastre.

Pentru construirea centrului de pregătire, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Horea" al judeţului Mureş, care este titularul proiectului, a preluat, de la Consiliul Judeţean, un imobil compus din teren în suprafaţă de 47,34 hectare şi construcţii în suprafaţă construită de 10.479 metri pătraţi, în localitatea Gorneşti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.