Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deschiderea sezonului de schi pe pârtiile din Păltiniş a fost amânată din cauza căldurii

partie

Pe pârtiile din staţiunea Păltiniş nu se poate încă schia din cauza căldurii şi cei de la complexul Arena Platoş estimează că nu vor putea primi turiştii începând de sâmbătă şi vor fi nevoiţi să amâne deschiderea sezonului de schi şi snowboard pentru săptămâna viitoare, a declarat joi, pentru AGERPRES, Andy Fazekas.

"Este foarte cald sus şi nu putem face zăpadă. Pe vineri începe să se răcească şi o să putem să pornim tunurile de zăpadă. (...) Sunt mici şanse să putem da drumul pe weekend, dar săptămâna viitoare cu siguranţă, pentru că de marţi avem minus 10 grade constant", a anunţat Andy Fazekas, fost campion naţional la snowboard de 12 ori.

Joi se înregistrează o temperatură de plus 5 grade Celsius la Păltiniş, iar stratul de zăpadă măsoară 7 centimetri, conform meteorologilor.

Potrivit lui Fazekas, pentru ca să pornească tunurile de zăpadă artificială la Arena Platoş din staţiunea Păltiniş, este nevoie ca temperatura să coboare la minus 3 grade Celsius, însă ideal ar fi să fie şi mai frig de atât. Însă şi dacă tunurile vor produce zăpada, asta nu înseamnă că imediat, a doua zi se va putea schia, fiind necesare minim două zile pentru ca această zăpadă să se cristalizeze, după care să fie întinsă cu utilaje pe pârtiile ce vor fi pregătite să ofere condiţii bune pentru schiori şi cei care practică şi alte sporturi de iarnă.

"Tunul este instrumentul care (...) pulverizează apa atât de fin şi atât de sus, încât particulele foarte fine de apă se transformă în zăpadă. (...) La minus 3 grade (...) înseamnă că faci zăpadă cu 5-6 metri cubi pe oră. La minus 15 grade, poţi face cu 50 de metri cubi de apă pe oră. Din 50 de metri cubi de apă faci 100 de metri cubi de zăpadă, deci cu cât este temperatura mai mică, cu atât poţi să faci o cantitate mai mare de zăpadă. (...) Zăpada după ce este făcută, ea este făcută în nişte grămezi mari, trebuie să cristalizeze vreo două zile. Aceasta este procedura, aşa se face în toată lumea. Zăpada trebuie să stea două - trei zile înainte să o întinzi", a explicat Andy Fazekas.

Deşi încă nu se poate schia, turiştii îşi pot cumpăra skipass-urile pentru Arena Platoş, online, de pe site-ul arenaplatos.ro

"Preţurile skipass-urilor în acest sezon variază în funcţie de perioadă. În perioada de vârf de sezon, cartelele de zi sau de weekend vor costa 120 de lei pentru adulţi, 115 lei pentru studenţi şi 100 pentru copii. În extrasezon, acestea vor costa între 70 şi 90 de lei", se arată într-un comunicat de presă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.