Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Descoperire arheologică importantă în Grecia

Un mormânt antic descoperit în nordul Greciei este probabil un monument dedicat lui Hephaestion, tovaras al lui Alexandru cel Mare, a anuntat miercuri un colectiv de arheologi, citati de AFP.

'Presupunem ca este un sanctuar funerar dedicat lui Hephaestion', a declarat presei Katerina Peristeri, care conduce lucrarile arheologice în situl Amphipolis. 'Nu stim daca este îngropat în interiorul lui', a adaugat ea.

Potrivit istoricului antic Plutarh, când Hephaestion a murit în Ectaban (Iran), 'Alexandru i-a cerut arhitectului sau, Deinokrates, sa înalte mausolee în tara', a amintit Peristeri. Mormântul masiv din Amphipolis (aflat la circa 60 de kilometri de orasul Serres) este cel mai important descoperit vreodata în Grecia. El a fost scos la lumina în 2012 si deschis anul trecut, alimentând speculatiile conform carora ar fi putut fi dedicat unui apropiat al lui Alexandru, mamei sale, Olympia, sau sotiei sale, Roxana. Cercetarile nu au dus deocamdata la gasirea unui raspuns definitiv. Arheologii au gasit trei inscriptii, printre care una este monograma lui Hephaestion.

Alti arheologi pun însa sub semnul întrebarii descoperirea echipei Katerinei Peristeri, apreciind ca mormântul a fost realizat în timpul romanilor si nu al macedonenilor. Peristeri sustine totusi ca el a fost construit în secolul al IV-lea î.e.n., între 325 si 300, si a fost utilizat pâna în epoca romana.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.