Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Descoperire incredibilă: Calea Lactee a înghițit o altă galaxie

efemeride.ro
Calea Lactee

Calea Lactee a înghiţit galaxia Gaia-Enceladus cu care a intrat în coliziune în urmă cu 10 miliarde de ani, eveniment cosmic ce a declanşat un proces de aprindere a numeroase noi stele în Calea Lactee timp de aproximativ 4 miliarde de ani, conform unui studiu publicat luni de Nature Astronomy, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Astronomii încearcă să afle de mai mult timp dacă galaxia noastră a crescut în urma mai multor ciocniri cu galaxii pitice sau dacă a fost vorba de o singură mare ciocnire.

Citește și: Mega-eveniment pentru Klaus Iohannis! Când și unde va avea loc

Pentru a verifica diferitele teorii existente, astronomii s-au concentrat asupra datelor recoltate de telescopul spaţial european Gaia, trimis pe orbită în 2013 de Agenţia Spaţială Europeană. Satelitul a cartografiat în 3D aproape 1,7 miliarde de stele din galaxia noastră şi a determinat pentru unele dintre ele poziţia, distanţa faţă de Pământ şi luminozitatea.

Aceste date le-au permis deja oamenilor de ştiinţă să anunţe, în 2018, că haloul galactic din jurul Căii Lactee este constituit în principal din rămăşiţele coliziunii dintre aceasta şi galaxia Gaia-Enceladus, produsă la aproximativ 3,8 miliarde de ani după Big Bang.

Citește și: Traian Băsescu face dezvăluri! Ce a vrut Klaus Iohannis să facă

"Noutatea studiului nostru este că am reuşit să identificăm vârsta stelelor care provin din cele două galaxii care au intrat în coliziune", a explicat pentru AFP Carme Gallart, coautor al studiului care demonstrează că această coliziune a generat o intensificare a procesului de naştere de noi stele în cadrul Căii Lactee, proces ce a durat aproximativ 4 miliarde de ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.