Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Descoperire ISTORICĂ: Oseminte umane vechi de 450.000 de ani au fost găsite într-o peşteră din Franţa

Oseminte "foarte rare" şi vechi de 450.000 de ani, găsite în peştera Tautavel din sud-vestul Franţei, au fost identificate şi atribuite unei fiinţe umane, au anunţat miercuri reprezentanţii centrului de cercetare dedicat acestui sit preistoric celebru, informează AFP.

Este vorba despre un fragment de peroneu cu o lungime puţin mai mică de şase centimetri, descoperit în urmă cu 18 ani, a precizat arheologul Christian Perrenoud, coordonatorul cercetărilor ştiinţifice, realizate în manieră sistematică în acest sit începând din 1964.

Citește și: Dr. Virgil Păunescu, cel care a descoperit un vaccin anti-Covid, face un ultim apel către Guvern: ‘Măcar acum, în al 12-lea ceas’

După părerea lui, "este foarte rar să găsim oseminte umane din acea epocă, mai ales pentru că oamenii care au trăit în urmă cu peste 100.000 de ani nu îşi îngropau morţii".

În plus, este dificil de aflat dacă un fragment atât de mic, precum acel fragment de peroneu, a aparţinut unei fiinţe umane.

Citește și: Tudor Ciohodaru face scut în jurul Flaviei Groșan: Nu aș exclude niciodată o soluție terapeutică

"Când aveţi un fragment de 40 de centimetri, veţi spune imediat" că el a aparţinut probabil unui om, a declarat cercetătorul francez.

"Dar când găseşti un fragment de doar câţiva centimetri, ştiind că există 122 de specii fosile descrise şi găsite în acea peşteră, suntem foarte atenţi înainte de a afirma că el provine de la un om", a adăugat Christian Perrenoud.

Citește și: EXCLUSIV În vreme ce Lucian Bode se plânge de deficit de personal, MAI blochează polițiștii să rămână în Sistem! Dumitru Coarnă acuză!

Acesta este unul dintre motivele pentru care "a fost nevoie de 18 ani" pentru a identifica acel fragment. "Trebuie să îl verificăm, să vedem dacă provine cu adevărat de la un om, nu de la un alt animal", a explicat expertul francez.

Acea verificare a fost făcută mai ales prin diverse comparaţii cu schelete ale omului actual, care seamănă însă destul de mult cu cele ale strămoşilor lui îndepărtaţi, dar şi cu alte oseminte deja identificate ca fiind umane.

Citește și: Ieșire a consilierului lui Mugur Isărescu: Revolut Bank nu are autorizație BNR! E suficientă cea de la Banca Centrală Europeană

"Ca urmare, este vorba despre un fragment de peroneu. Mai avem şi altele în acel sit, cu care am putut să îl comparăm. Avem chiar şi un alt fragment care ar putea să aparţină aceluiaşi individ", a precizat profesorul Perrenoud.

În schimb, nicio secvenţiere ADN nu a fost posibilă pe fosile atât de vechi, scrie agerpres.ro.

Citește și: Poliția Locală iese de sub comanda Poliției Române! Localii, la picioarele IGPR doar în localitățile carantinate!

"Nu putem deocamdată să mergem dincolo de pragul de 80.000 de ani în urmă, cel mult, cu analiza ADN, deşi există exemple în Spania, unde s-a reuşit să se meargă puţin mai departe pe firul istoriei", a adăugat acelaşi expert.

Peştera Tautavel, situată la 20 de kilometri nord-vest de Perpignan, a furnizat deja cercetătorilor un număr mare de fosile, care au permis reconstituirea evoluţiei faunei, florei, peisajelor şi climatelor mediteraneene din perioada 100000 î.e.n. - 70000 î.e.n.

Citește și: ‘Sifonul’ DNA, către Ioana Băsescu: ‘Pentru campania electorală, ştii bine, a lui taică-tu’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.