Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Descoperire revoluționară în Australia: Mucegai care poate descompune plasticul în 140 de zile

TOTB.ro
peturi plastic

Oamenii de știință australieni spun că au descoperit un mucegai care poate descompune plasticul în 140 de zile, ceea ce dă speranță pentru criza reciclării.

Oamenii de știință de la Universitatea din Sydney au descoperit că pot folosi două tipuri de mucegai care se găsesc în mod obișnuit în plante și în sol - Aspergillus terreus și Engyodontium album - pentru a descompune plasticul „încăpățânat”, potrivit rezultatelor publicate în revista științifică NPJ Materials Degradation, scrie Business Insider, potrivit Mediafax.

A fost nevoie de aproximativ 140 de zile pentru ca mucegaiul să descompună complet materialele plastice.

"Este cea mai mare rată de degradare raportată în literatura de specialitate pe care o cunoaștem în lume", a declarat Ali Abbas, profesor de inginerie chimică la universitate, pentru Australian Broadcasting Corporation.

Vestea este optimistă, după ce un raport din 2022 al Greenpeace a constatat că marea majoritate a materialelor plastice care sunt reciclate în SUA ajung în ocean

Vestea este optimistă, după ce un raport din 2022 al Greenpeace a constatat că marea majoritate a materialelor plastice care sunt reciclate în SUA ajung în ocean sau în depozitele de deșeuri, care emit poluanți periculoși în aer. Doar 5% din materialele plastice au fost, de fapt, reciclate.

Lisa Ramsden, un activist Greenpeace SUA, a declarat la acea vreme pentru NPR că industriile ar putea tripla producția de plastic până în 2050, ceea ce ar agrava problema.

"Se produce mai mult plastic, iar un procent și mai mic din acesta este reciclat", a declarat Ramsden.

Potrivit Columbia Climate School, reciclarea plasticului rămâne o provocare majoră în industria deșeurilor, deoarece acesta este adesea contaminat de alimente și alte obiecte.

SUA au generat 292,4 milioane de tone de deșeuri municipale solide în 2018 și doar 94 de milioane de tone - sau aproximativ 32% - au fost reciclate sau compostate, potrivit Agenției americane pentru protecția mediului. Între timp, aproximativ 146 de milioane de tone (sau 50%) de deșeuri au fost depozitate la groapa de gunoi, iar 35 de milioane de tone (sau aproximativ 12%) de deșeuri au fost arse, potrivit agenției.

Acum, cercetarea ar putea dura între trei și cinci ani, a declarat Abbas.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.