Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DESCOPERIREA care a uimit LUMEA: Zeci de mumii ale unor preoţi egipteni şi statuia unui zeu neobişnuit

www.express.co.uk
mumie

În decurs de o lună, numărul sarcofagelor sigilate descoperite în situl arheologic Saqqara, în Egipt, a crescut de la 13 la 59 şi ar putea fi descoperite încă şi mai multe, conform unui anunţ al Ministerului egiptean pentru Antichităţi, anunță AGERPRES.

Sarcofagele decorate în culori vii, ce datează din perioada celei de-a 26-a Dinastii egiptene (688 î.Hr - 525 î.Hr) au fost descoperite la un loc în trei puţuri funerare. Mumiile sunt bine conservate în interiorul sarcofagelor, iar hieroglifele de pe acestea arată că multe dintre mumii aparţin unor preoţi, conform Live Science.

În afara sarcofagelor, arheologii au descoperit şi rămăşiţele a 28 de mici statuete rituale. Una dintre cele mai interesante astfel de statuete este din bronz şi măsoară aproape 35 de centimetri înălţime. Ea îl reprezintă pe zeul Nefertem, care poartă pe cap o decoraţie de forma unei flori de lotus. Decoraţia este făcută din piatră de agat roşu, turcoaz şi lapis lazuli. În mitologia egipteană, Nefertem era zeul florilor de lotus, fiul lui Ptah, un zeu creator foarte popular la Memphis, prima capitală a Egiptului Antic. Situl arheologic Saqqara a fost folosit ca necropolă pentru morţii din Memphis, conform arheologilor.

Citește și: Fuziune prin absorbție între ALDE și Pro România. Cum se va numi noul partid condus de Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu .

O altă mică statuetă descoperită în apropierea unor sarcofage îl reprezintă pe zeul Ptah-Soker - o combinaţie a zeilor Ptah şi Soker.

“Saqqara a fost numită Saqqara după zeul Soker. În Perioada Târzie (perioadă din care provin sarcofagele descoperite) a fost îmbinată imaginea zeului Ptah din Memphis cu Soker”, a relatat Zahi Hawass, un celebru egiptolog şi fost ministru al antichităţilor.

“Este unică. Nu am mai văzut niciodată aşa ceva”, a adăugat el despre statueta reprezentându-l pe zeul Ptah-Soker.

Numeroase figurine funerare ushabti au fost descoperite alături de sarcofage. Vechii egipteni îşi îngropau morţii alături de astfel de figurine despre care se credea că aveau să-i slujească pe decedaţi în viaţa de dincolo.

Egiptul s-a luptat mult să-şi păstreze independenţa în perioada celei de-a 26-a Dinastii. La începutul acestei dinastii, faraonii erau vasali ai regilor asirieni, însă pe măsură ce asirienii au început să decadă, egiptenii şi-au putut dobândi independenţa politică şi administrativă. Ridicarea Persiei avea să însemne însă sfârşitul acestei dinastii egiptene, după ce perşii au cucerit Egiptul în anul 525 î.Hr.

Citește și: CTP a făcut show în ședința CNA: ‘Termenul imbecil nu reprezintă o injurie’/Contre între jurnalist și Radu Herjeu

Săpăturile arheologice din Saqqara sunt coordonate de o echipă de arheologi egipteni conduşi de Mustafa Waziri, secretarul general al Consiliului Suprem egiptean pentru Antichităţi. În prezent săpăturile continuă şi arheologii se aşteaptă să descopere mai multe sarcofage şi artefacte.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.