Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Descoperirea unui submarin misterios despre care 'guvernul argentinian nu e fost dispus să ofere informații': dovezi ale evadării naziste în Argentina

US NAVAL HISTORICAL CENTER/PUBLIC DOMAIN/VIA WIKIMEDIA COMMONS
submarin nazist

După ce un presupus submarin din Al Doilea Război Mondial a fost descoperit în apele argentiniene în 2022, documente guvernamentale confidențiale obținute de jurnalistul britanic de investigație Laurence de Mello Simon prezintă posibilitatea unei rute de contrabandă nazistă creată de Statele Unite în parteneriat cu Argentina, potrivit jpost.com.

Submarinul, care a fost găsit în apropierea plajelor Costa Bonita și Arenas Verdes, are potențialul de a confirma teoriile conform cărora naziștii au evadat în Argentina spre sfârșitul războiului.

Cu toate acestea, de Mello a explicat că guvernul argentinian nu a oferit nicio transparență în încercările sale de investigare pentru identificarea submarinului. Mai degrabă, potrivit acesteia, Argentina a refuzat să identifice public nava a cărei investigare a costat guvernul 300.000 de dolari.

Investigația trebuia să identifice originea submarinului, data la care s-a scufundat și dacă la bordul acestuia se aflau pasageri de interes militar semnificativ în momentul scufundării.

Ministerul argentinian al Securității ar fi oprit toate investigațiile după ce a primit un raport independent privind epava, în ciuda faptului că Convenția Națiunilor Unite privind dreptul mării cere în mod legal ca epava să fie returnată țării de origine.

content-image

Investigarea submarinului naufragiat

Abel Basti, jurnalist de investigații și director al grupului de cercetare Eslabon Perdido, a efectuat inspecția inițială a submarinului în martie 2022.

Un vehicul operat de la distanță a fost folosit alături de scafandri pentru a capta fotografii ale ambarcațiunii și ale resturilor din jurul acesteia, care erau împrăștiate pe fundul mării.

Scafandrii au reușit să colecteze opt ore de filmare și mii de fotografii ale submarinului.

Dr. Martin Canevaro, președintele Consiliului Profesional de Inginerie Navală din Argentina, și Dr. Fabio Bisciotti, specialist internațional în identificarea și recuperarea epavelor navale de la Lega Navale Italiana, au fost recrutați de Basti pentru a investiga epava în mod independent.

Raportul lui Biscotti privind submarinul

"Impresia finală - am găsit diverse piese atribuibile unui submarin. Investigația trebuie revizuită în profunzime pentru a determina marca și modelul real", a scris acesta. "Afirmăm în mod categoric că nu este o navă".

Biscotti, în comunicarea cu de Mello, a declarat ulterior: "Desigur, opinia mea rămâne neschimbată. Această epavă are o semnificație imensă, prezentând o multitudine de caracteristici extraordinare care se abat de la cele întâlnite la navele sau bărcile convenționale. Numeroase caracteristici sugerează cu tărie clasificarea sa ca fiind un submarin, în special, un deflector proeminent al turnului de comandă, o trăsătură distinctivă a U-Boot-urilor. Numai printr-o examinare atentă putem determina originea sa."

A fost folosit un vehicul operat de la distanță, alături de scafandri, pentru a capta fotografii ale ambarcațiunii și ale resturilor din jurul acesteia, care erau împrăștiate pe fundul mării.

Poziția și curenții puternici și necruțători împiedică curățarea naturală a noroiului și a molozului, restricționând grav vizibilitatea. Dar este imperios necesar să se întreprindă o investigație cuprinzătoare pentru a stabili cu precizie originea acestei epave."

Analiștii au declarat că guvernul argentinian nu a fost dispus să ofere informații despre submarin din cauza viitoarelor alegeri prezidențiale din 2023, a precizat publicația. Unii au mers atât de departe încât au afirmat că guvernul argentinian se implică într-o mușamalizare.

Reacția Centrului Simon Wiesenthal

În exclusivitate pentru de Mello, Dr. Ariel Gelbung, directorul Centrului Simon Wiesenthal pentru America Latină, a declarat: "În situațiile în care guvernul păstrează tăcerea cu privire la o anumită problemă, cum ar fi recenta descoperire a ceea ce ar putea fi un submarin din cel de-al Doilea Război Mondial, este crucial ca guvernul să răspundă la orice preocupare exprimată, indiferent de orice constrângere istorică, politică sau financiară. Dacă nu face acest lucru, nu face decât să alimenteze speculațiile și suspiciunile.

"Adevărul necesită recunoașterea atât a aspectelor pozitive, cât și a celor negative ale unei povești și menținerea obiectivității atunci când se examinează evenimentele istorice, în special cele legate de cel de-al Doilea Război Mondial. Deși niciun guvern nu este perfect, nu putem ignora greșelile grave și urâte care au fost făcute în trecut."

 

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.