Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Înalt oficial rus: Desfăşurarea de arme nucleare în Belarus nu este limitată în timp

The New Geopolitics Research Network
arme nucleare tactice

Desfăşurarea de către Rusia a unor arme nucleare tactice în Belarus nu este limitată în timp, a declarat luni un diplomat rus de rang înalt, citat de agenţia TASS, informează Reuters.

Rusia a anunţat în martie că va desfăşura arme nucleare tactice în Belarus, un aliat apropiat care a oferit sprijin pentru ca Moscova să atace Ucraina.

Aceasta este prima, de după căderea Uniunii Sovietice, mutare în afara Rusiei a unor astfel de focoase - arme nucleare cu rază de acţiune mai scurtă şi mai puţin puternice, care pot fi utilizate pe câmpul de luptă.

"În ceea ce priveşte intervalul de timp posibil pentru prezenţa de arme nucleare tactice ruse pe teritoriul Belarus, acordurile ruso-belaruse nu implică niciun fel de restricţii", a declarat într-un interviu Aleksei Polişciuk, director în cadrul Ministerului Afacerilor Externe rus al Departamentului pentru fostele republici sovietice.

Polişciuk a mai spus că, în mod ipotetic, armele ar putea fi retrase din Belarus dacă SUA şi NATO "vor înceta să submineze securitatea şi suveranitatea Rusiei şi Belarus".

Reacții internaționale

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat săptămâna trecută, la televiziunea de stat rusă, că ţara sa a început deja să primească arme tactice din Rusia. El a ameninţat cu utilizarea lor, afirmând că, în caz de război, îl poate suna în orice moment pe preşedintele rus Vladimir Putin pentru a primi aprobarea.

Acţiunea Rusiei este urmărită îndeaproape de SUA şi de aliaţii ei, precum şi de către China, care în mod repetat a avertizat împotriva folosirii armelor nucleare în războiul din Ucraina.

Într-o declaraţie separată, marţea trecută, Lukaşenko a mai afirmat că armele nucleare vor fi desfăşurate fizic pe teritoriul belarus "timp de mai multe zile" şi că ţara sa dispune de facilităţi pentru a găzdui şi rachete cu rază mai lungă de acţiune, dacă ar fi vreodată nevoie. Lukaşenko a spus că ţara sa deţine numeroase instalaţii de depozitare a armelor nucleare, rămase din perioada sovietică şi că au fost restaurate cinci sau şase dintre ele.

SUA au criticat decizia lui Putin, dar au declarat că nu intenţionează să îşi modifice propria poziţie cu privire la armele nucleare strategice şi că nu au văzut niciun semn că Rusia s-ar pregăti să utilizeze arma nucleară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.