Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Designerii de modă din Europa de Est îşi fac debutul pe segmentul de high fashion. Succesul, atribuit rețelelor de socializare

moda

În condiţiile în care celebrităţi precum Rihanna, Justin Bieber şi Billie Eilish poartă creaţiile sale, casă de modă Nanushka din Ungaria are o recunoaştere la care mulţi designeri pot doar visa, transmite Reuters.

Însă aceasta este doar una dintre noile case de modă înfiinţate în Europa Centrală care şi-au făcut intrarea la vârful industriei mondiale de fashion, prezentându-şi colecţiile pe podiumurile din Londra, Paris şi New York şi vizând pieţe profitabile precum China şi SUA, potrivit Agerpres.

Odată o mică marcă locală, Nanushka a înregistrat o creştere de 33 de ori a veniturilor anuale, până la 33 milioane de euro, după ce în 2016 o firmă de private equity a devenit acţionar la casa de modă cu sediul la Budapesta. Între timp, Nanushka a devenit compania de fashion cu cel mai puternic ritm de creştere din Europa, potrivit listei anuale FT 1000 care include companiile europene cu cel mai puternic ritm de creştere.

Alţi designeri din Europa Centrală care şi-au făcut debutul pe scena mondială sunt Nehera din Slovacia, ale cărei creaţii sunt portate de staruri de la Hollywood precum Keira Knightley, Tilda Swinton şi Marion Cotillard, sau Magda Butrym din Polonia, care este susţinută de staruri precum Megan Fox şi Hailey Bieber.

Pentru toate aceste firme, crearea unei nişe pe segmentul de high fashion a fost facilitată de Instagram şi alte platforme online care ajută designerii tineri şi independenţi din afara centrelor internaţionale ale industriei de fashion să poată fi văzuţi de o audienţă globală care caută ceva diferit.

"Fără social media, în urmă cu 15-20 de ani, ar fi fost aproape imposibil să construieşti o mare casă de modă la Budapesta", spune directorul Nanushka, Peter Baldaszti, soţul Sandrei Sandor, fondatoarea şi designerul casei Nanushka.

Această casă, care în 2019 a deschis primul său magazin de la New York iar un altul la Londra în 2020 în pofida pandemiei, mizează în prezent pe SUA drept principala sa piaţă dar în viitor are în vedere piaţa din China. Firma mamă a casei Nanushka, Vanguards Fashion Group, la care director general este tot Peter Baldaszti, a preluat în 2020 casa de modă italiană Sunnei pentru şapte milioane de dolari, în cadrul unei strategii destinate creării unui portofoliu de fashion în întreaga Europă.

Europa Centrală are o îndelungată tradiţie în industria textilă care datează încă din perioada interbelică, când regiunea era un epicentru de cultură şi design. După căderea comunismului, în 1989, mărcile de lux şi casele de modă din Occident au înfiinţat ateliere în Europa Centrală pentru a produce genţi şi haine în regiune, profitând de apropierea de pieţele vest-europene, costurile reduse şi mâna de lucru calificată.

Acum, noile mărci de lux din Europa Centrală merg în direcţia opusă, pentru a profita de un sector mondial al produselor de lux care ar urma să crească de la 309 miliarde de dolari în acest an, până la 383 miliarde de dolari în 2025, graţie cererii venită din partea Chinei şi a generaţiei Millenials, potrivit firmei de consultanţă Statista.

"Am început cu o prezentare la Paris dar Instagram a fost lucrul care a deschis cu adevărat uşile pentru mărcile din ţările unde nu erau practic pe harta industriei de fashion", spun Zofia Chylak, fondatoarea producătorului polonez de genţi Chylak. O geantă Chylak produsă din piele italiană costă între 200 şi 250 de euro iar popularitatea mărcii în rândul unor influenceri polonezi care trăiesc peste hotare au ajutat-o să devină un nume global.

În plus, creşterea veniturilor în Europa Centrală a creat o bază stabilă de clienţi locali care îşi permit produse de lux, ceea ce i-a ajutat pe noii designeri din regiune să se consolideze înainte de a putea să se uite la expansiunea peste hotare, susţin designerii şi companiile intervievate de Reuters.

Un exemplu este casa de modă Magda Butrym din Polonia care a utilizat abordarea de tip "local-first" în 2014 când s-a înfiinţat, după care s-a extins global, spune directorul general Jakub Czarnota. Acum marca poloneză este prezentă pe 40 de pieţe. Asia şi Orientul Mijlociu oferă cele mai mari oportunităţi de creştere pentru viitor dar firma va continua să recurgă la rădăcinile sale regionale pentru a crea ceva diferit, spune Czarnota.

"Consumatorii globali sunt interesaţi să descopere ceva nou şi asta oferă mărcilor o oportunitate. Designerii din Europa de Est se pot inspira din cultura şi moştenirea regională pe care să le transpună în produse şi colecţii distincte", consideră Jakub Czarnota.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.