Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Detalii despre structura veniturilor românilor și despre economisirea acestora de la la viceguvernatorul BNR-4 milioane de oameni au 3,5% din economisirea țării

stirileprotv.ro
georgescu-florin-bnr

Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), a dat detalii, marți, despre structura veniturilor românilor și despre economisirea acestora, în contextul în care se discută tot mai mult că băncile nu îi finanțează pe români potrivit mediafax

„La populație avem altă problemă (pe lângă firme - n.red.), tot structurală, tot de fond: o situare a veniturilor foarte joase, pentru marea majoritate a populației. Dacă nu se făceau, în ultimii patru – cinci ani, aceste creșteri ale salariului minim și salariile bugetarilor, dar, cu toate acestea, distribuția veniturilor, între categoriile de cetățeni, este defectuoasă, ca să nu mai vorbim de polarizarea care intervine și se vede și în cifra economisirii”, a menționat Florin Georgescu, marți, la audierea Consiliului de Administrație al BNR, la Comisia Economică a Senatului.

Pentru a-și susține poziția, prim-viceguvernatorul Băncii centrale a prezentat mai multe detalii despre veniturile românilor la nivelul ultimilor doi ani.

„În 2017 – 2018, 36%, două milioane dintre angajați aveau câștiguri la nivelul salariului minim. Cu 1.200 lei net câte credite să iei? Nevoie mare, capacitate de împrumut mică. 92% dintre persoanele angajate aveau un salariu mai mic de 1.000 de euro și numai 2%, 90.000 de persoane, au un câștig mai mare de 2.000 de euro”, a explicat Georgescu.

În aceste condiții, doar mai puțin de 1% dintre români își permit să economisească.

„Ca atare sunt 10 milioane de depondenți și economisirea din bănci este astfel structurată: 62% dintre deponenți, aici îi includem și pe cei care primesc pensiile și alte venituri, deci, patru milioane de oameni din cei 10 (milioane) au 3,5% din economisirea țării, iar 10.000 de persoane, care înseamnă 0,13% din deponenți beneficiază de 14% din economii. În medie, unul dintre acești cetățeni are 2,4 milioane de lei pe persoană în cont. Ceilalți, 6 milioane și ceva din 10, depozitul mediu este de 1.200 de lei – i-am dat «afară» pe cei care primesc pensia. Astfel, acești 10.000 de inși au bani mai mulți decât prima grupă de mici deponenți în sumă de 4 milioane: 10.000 au bani mai mulți decât 4 milioane. Mulți folosesc aceste conturi pentru a face tranzacții”, a mai spus Georgescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.