Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Detensionatrea conflictului din Himalaya - Fir roșu între India și China

mbs.news
china india militari

Miniştrii de externe ai Indiei şi Chinei au anunţat vineri că au discutat despre retragerea din conflict a trupelor celor două ţări din zona de frontieră disputată, transmite dpa potrivit Agerpres.

Şeful diplomaţiei indiene, Sbranmanyam Kaishankar, şi omologul său chinez, Wang Yi, au convenit stabilirea unei legături telefonice directe pentru menţinerea contactului.

Într-o convorbire telefonică de 75 de minute, cei doi oficiali şi-au exprimat de asemenea joi satisfacţia faţă de retragerea militarilor şi a echipamentelor dintr-un punct periculos şi acordul pentru continuarea unor manevre similare în alte locuri.

Militarii din India şi China au luat poziţii în regiunea Ladakh din mai anul trecut, în mai multe puncte de-a lungul liniei de demarcaţie de facto. În conflictul neoficial s-a înregistrat în iunie 2020 cel mai grav incident bilateral din ultimii 45 de ani: lupte corp la corp şi de la distanţă mică în care şi-au pierdut viaţa soldaţi de ambele părţi.

A urmat o acumulare de efective şi artilerie şi au mai avut loc câteva ciocniri minore, după care, la începutul lui februarie, mai multe runde de dialog între militari şi diplomaţi au dus la un acord de retragere treptată a trupelor.

Linia de demarcaţie efectivă (Line of Actual Control, LAC) trece printr-un teritoriu revendicat atât de India, cât şi de China, într-o zonă muntoasă înaltă, în mare parte nelocuită. Ambele părţi pretind porţiuni mari de teren, iar din acest motiv au avut loc mai multe conflicte mici şi chiar un război propriu-zis în 1962.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.