Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deținuții palestinieni raportează bătăi și rele tratamente din partea Israelului

brightspotcdn.com
israel gaza armata

Hamza al-Qawasmi se afla acasă, în orașul Hebron din Cisiordania ocupată, când forțele israeliene au dat buzna după miezul nopții și i-au spus că este arestat. Deținuții palestinieni raportează bătăi și rele tratamente din partea Israelului, în timp ce arestările din Cisiordania sunt în creștere, notează Mediafax.

Luna trecută, Hamza al-Qawasmi se afla acasă, în orașul Hebron din Cisiordania ocupată, când forțele israeliene au dat buzna după miezul nopții și i-au spus că este arestat.

Vânzătorul de cafea, în vârstă de 27 de ani, participase la marșuri împotriva războiului din Gaza. El a mai fost arestat și reținut pentru că era membru al blocului islamic la Universitatea din Hebron, dar a spus că tratamentul de data aceasta a fost cel mai rău.

„M-au pus în jeep-ul militar. Atunci a început asaltul”, a declarat el pentru Reuters.

Qawasmi a spus că cei care l-au capturat l-au legat la ochi și i-au pus cătușe, l-au dus, l-au acuzat că este membru ISIS, l-au bătut și, la un moment dat, i-au îndepărtat legătura de la ochi pentru a-i putea vedea cum îi îndreaptă puștile spre cap în timp ce îl amenințau că îl vor ucide.

Armata israeliană nu făcut declarații cu privire la cazul lui Qawasmi.

Tensiunile israeliano-palestiniene s-au inflamat în Cisiordania de când atacatorii palestinieni din Hamas au intrat în sudul Israelului la 7 octombrie, iar Israelul a lansat represalii asupra Fâșiei Gaza, ucigând peste 12.000 de persoane, potrivit unui bilanț al Ministerului palestinian al Sănătății în enclava condusă de Hamas.

În timp ce cei 2,3 milioane de palestinieni din Gaza au fost în centrul atenției în ultimele șase săptămâni, Cisiordania ocupată de Israel, unde locuiesc 3 milioane de palestinieni care trăiesc în mijlocul a peste jumătate de milion de coloniști evrei, fierbe de mai bine de 18 luni, atrăgând o îngrijorare internațională tot mai mare pe măsură ce violențele au escaladat.

Deținuții și oficialii palestinieni spun că Israelul a efectuat arestări în masă în Cisiordania ocupată și în Ierusalimul de Est și că prizonierii se confruntă din ce în ce mai des cu agresiuni fizice și tratamente umilitoare în centrele de detenție israeliene.

„Israelul are astăzi chef de răzbunare”, a declarat pentru Reuters premierul palestinian din Ramallah, Mohammad Shtayyeh.

Amnesty International a afirmat într-o declarație din 8 noiembrie că Israelul a crescut dramatic utilizarea detenției administrative, o formă de încarcerare fără acuzații sau proces.

Armata israeliană a declarat că operează în Cisiordania împotriva suspecților implicați în activități militante. Vineri, aceasta a declarat că majoritatea celor 1.750 de palestinieni pe care i-a prins acolo în ultimele săptămâni erau asociați cu gruparea islamistă Hamas.

Serviciul penitenciar israelian s-a afirmat că, „ca parte a efortului de război”, acesta a impus condiții de detenție mai dure pentru prizonierii politici palestinieni.

Societatea Prizonierilor Palestinieni, care reprezintă prizonierii deținuți de Israel, a declarat că Qawasmi a fost unul dintre cei peste 2.700 de palestinieni arestați în Cisiordania de la 7 octombrie, când atacatorii Hamas au forțat gardul care împrejmuiește Gaza și au lansat un atac în care Israelul susține că 1.200 de persoane au fost ucise și aproximativ 240 de persoane au fost luate ostatice.

Numărul palestinienilor reținuți de Israel a crescut la peste 7.800, inclusiv aproximativ 300 de copii și 72 de femei, a declarat Qadura Fares, șeful Comisiei Autorității Palestiniene pentru problemele prizonierilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.