Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DEVASTATOR pentru DNA: DOCUMENTELE prin care Inspecția Judiciară demonstrează că dosarele erau date judecătorilor cu dedicație

servicii interceptari inregistrari stenograme

Raportul Inspecției Judiciare privind activitatea DNA între 2014-2018 arată că dosarele având ca obiect măsuri de supraveghere tehnică nu au fost înregistrate în sistemul ECRIS, cererile Direcției de emitere a mandatelor de supraveghere și interceptare fiind înmânate manual judecătorilor. Inspectorii Inspecției Judiciare, care au verificat perioada 2014-2018 din activitatea Direcției Naționale Anticorupție, au constatat că dosarele având că obiect măsuri de supraveghere tehnică nu au fost înregistrate în sistemul ECRIS, nefiindu-le generat număr de dosar în această aplicație, se arată în raportul Inspecției Judiciare privind activitatea DNA, relatează Mediafax.

Citește și: DNA cere redeschiderea dosarului lui George Maior: Tiberiu Urdăreanu a depus denunț; mita este de 500.000 de euro

Astfel, ele erau înregistrate în ordinea numerelor primite din registrele special constituite în acest sens, în fiecare an. "La Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția penală, din verificările directe efectuate, a rezultat că dosarele având că obiect măsuri de supraveghere tehnică prevăzute de art. 138 Cod procedură penală, în perioada de referință, nu au fost înregistrate în aplicația Ecris, nefiindu-le generat număr de dosar din această aplicație, și au fost înregistrate în ordinea numerelor primite din registrele special constituite în acest sens, în fiecare an", se arată în raportul Inspecției Judiciare privind activitatea DNA.

Potrivit inspectorilor, această modalitate de înregistrare este contrară dispozițiilor articolului 109/2 alin. (2) din Regulamentul privind organizarea și funcționarea administrativă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, care prevede: "Cauzele având că obiect cererile, propunerile, plângerile sau contestațiile date prin lege în competență judecătorului de drepturi și libertăți se înregistrează în sistemul ECRIS ca dosare distincte'.

Citește și: Rareș Bogdan, scenariu EXPLOZIV: PSD va anunța suspendarea lui Iohannis/ Dragnea: Nici vorbă despre așa ceva

Totodată, solicitările DNA de emitere a mandatelor de supraveghere și interceptare erau repartizate manual judecătorului planificat în ziua în care solicitarea era primită de Înalta Curte de Casașie și Justiție.

"Verificările au relevat că, în perioada 2014-2017, la Secția penală a instanței supreme a fost desemnat să soluționeze astfel de cereri un număr limitat de judecători ai secției (în medie 4 judecători), fiecare din judecătorii astfel desemnați fiind cuprins în planificarea întocmită lunar și aprobată de Colegiul de conducere al Înaltei Curți de Casație și Justiție. În ceea ce privește modalitatea de repartizare a acestor cereri, din verificările directe efectuate a rezultat că dosarele având că obiect măsuri speciale de supraveghere tehnică au fost repartizate manual judecătorului de drepturi și libertăți planificat în ziua primirii cererii", potrivit documentului citat.

Planificarea, arată raportul, se întocmea prin includerea câte unui judecător dintre cei desemnați, în fiecare săptămână, iar toate cererile primite în săptămâna respectivă erau repartizate manual judecătorului din planificare.

Citește și: George Maior e GRAV BOLNAV: A anunțat că nu se poate deplasa în România, ca să fie audiat în dosarul Laurei Codruța Kovesi

În situația în care un judecător soluționase deja o cerere în legătură cu un dosar de urmărire penală, următoarele cereri care vizează același dosar îi erau repartizate manual tot lui.

Potrivit raportului Inspecției Judiciare, în perioada 2014-2018 au fost înregistrate 953 de cereri ale DNA de emitere de mandate de interceptare și supraveghere, iar dintre acestea, 942 au fost admise, procentul fiind de 98,85%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.