Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Devenit deja 'CELEBRU' pentru 'PERLELE' sale, ministrul Transporturilor 'lovește' din nou și se plânge: 'Acum trebuie să le fac eu'

B365
Lucian Sova

Compania CFR Călători se confruntă cu "un grav deficit de vagoane", a declarat luni ministrul Transporturilor, Lucian Şova.

"Compania se confruntă cu un grav deficit de vagoane, mă ocup să găsesc o soluţie, având în vedere că peste 400 de vagoane au norme de reparaţie sau de întreţinere neefectuate, lucru care a constituit unul din motivele pentru care şi-au propus să reducă din trenuri. Am reuşit şi am prevenit reducerea unui mare număr de trenuri, mai mult de 80 din cele 96, iată că din păcate consecinţe ale managementului neglijent din ultimii ani din perspectiva activităţilor de reparare a materialului rulant produc astfel de efecte care, sigur, că trebuie sa le gestionez eu acum", a spus Şova la Parlament, scrie agerpres.ro.

Citește și: Lia Olguța Vasilescu, anunț pentru milioane de persoane! Cui cere AJUTORUL și în ce privință

Ministrul Transporturilor a arătat că a avut o întâlnire săptămâna trecută cu conducerea companiei la care i-a invitat pe toţi reparatorii de material rulant din România.

"Şi în urma acestei dezbateri am constatat că - unu - compania a deschis o serie de proceduri de licitaţie pentru întreţinere sau reparaţii la unele dintre vagoane şi locomotive, proceduri la care nu s-a prezentat niciun reparator. Cei care au în activitate reparaţiile de material rulant au reclamat că procedurile de achiziţii publice pe serviciile de reparaţii pe care compania trebuie să le aplice sunt extrem de greoaie, le creează timpi mari de aşteptare (...) Am propus ca să se imagineze o procedură simplificată de achiziţie publică pentru serviciile acestea de întreţinere şi reparare şi în cursul acestei săptămâni compania va veni cu o propunere", a detaliat el.

Citește și: NEAȘTEPTAT! Ce grad are Mircea Cosma, fostul șef al CJ Prahova, în Armata Română și pentru ce l-a obținut

Pe de altă parte, Şova a susţinut că suspicionează faptul că nici caietele de sarcini care au fost până acum propuse pentru aceste proceduri de achiziţie publică nu au fost realizate corespunzător.

"Am aflat ca la companie există un serviciu de achiziţii publice format din 4 persoane, absolut surprinzător, terifiant aproape, ţinând cont de dimensiunile resursei umane. Am propus ca măcar pe un proiect pilot următorul caiet de sarcini pentru activităţi de reparaţii să fie făcut cu un consultant extern în nişte limite de preţ rezonabil şi să încerc să văd cum poate arăta un caiet de sarcini făcut corect astfel încât să-i atragă pe reparatori. Încă mai sunt vagoane care corespund unor standarde minime de confort şi de calitate", a afirmat Lucian Şova.

Citește și: 31 martie, termen-LIMITĂ! Cine și ce trebuie să facă până la această dată

Ministrul a afirmat că nu tolerează compromisuri în ce priveşte siguranţa călătorilor.

"(...) Suntem puşi oarecum în situaţia de a mai face unele compromisuri - şi mă refer la cei de la companie, că eu nu tolerez compromisuri de la siguranţa călătorilor şi de la confort şi de la celelalte condiţii - sub presiunea nevoii de transport iată că cei de la companie mai fac unele compromisuri care se întorc într-un fel împotriva intereselor atât ale companiei, cât şi ale publicului călător. Nu pot să prezum că unele neconformităţi ar mai putea apărea. (...) Cred că se mai poate întâmpla pe perioada sezonului rece, mai ales când este şi viscol, şi zăpadă, unele disfuncţionalităţi. Mă voi strădui în continuare să-i ţin în alertă nu numai pe cei de la compania de călători, ci şi pe cei care administrează alte moduri de transport, lucruri pe care le fac şi în Comandamentul central de iarnă", a dat asigurări Lucian Şova.

Citește și: Un GIGANT, parte a unei TRANZACȚII URIAȘE! Noi locuri de muncă vor apărea

Întrebat când a mers ultima oară cu trenul, Şova a spus: "Cred că sunt ani buni de când nu am mai mers cu trenul, recunosc acest lucru". "Credeţi că nu cunosc problemele TAROM fără a fi pilot?", a adăugat el, întrebat de jurnalişti dacă ştie problemele din sistem dacă nu a mers cu trenul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.