Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dezastru umanitar în Siria: Lupte violente lângă Damasc

Yarmouk

Aproape 400 de familii, reprezentând circa 2.000 de persoane, au fost evacuate din tabăra palestiniană de la Yarmouk, în sudul Damascului, după avansul jihadiştilor grupării Statul Islamic (SI), a declarat duminică un responsabil din capitala siriană al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP), transmite AFP.

"În faţa avansului Statului Islamic, 400 de familii, reprezentând circa 2.000 de persoane, au putut părăsi vineri şi sâmbătă tabăra, folosind două drumuri securizate spre cartierul limitrof Zahira, controlat de armate siriană, unde au fost instalate adăposturi", a indicat pentru AFP Anouar Abdel Hadi, care a adăugat că evacuările continuă şi duminică.

content-image

De asemenea, potrivit acestuia, 25 de răniţi au fost transportaţi spre spitale din Damasc şi Mazze.

Unul dintre drumurile securizate porneşte în sud-est, spre localitatea Beit Sahem, controlată de armată, iar altul spre nord-est, începând de la municipalitatea Yarmouk. "Putem evacua toate persoanele care au reuşit să ajungă în localitate", a adăugat Abdel Hadi.

Gruparea Statul Islamic a lansat miercuri o ofensivă asupra acestei tabere, pornind de la cartierul limitrof Hajar Aswad, cu ajutorul jihadiştilor din cadrul Frontului Al-Nosra, ramura siriană a Al-Qaida, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

SI controlează centrul, sudul şi vestul taberei, în timp ce forţele palestiniene Aknaf Beit al-Maqdess, apropiate mişcării islamiste Hamas, sunt prezente în nord şi est, potrivit responsabilului OEP. OSDO a confirmat că "sute de persoane au fost evacuate".

Această tabără de refugiaţi palestinieni, care numără circa 18.000 de locuitori şi este situată la aproximativ 7 km de centrul capitalei siriene, este asediată de peste un an de armată.

Cel puţin 26 de persoane au murit în violenţe începând de miercuri, potrivit OSDO, care a precizat că este vorba de civili, jihadişti ai SI şi combatanţi palestinieni.

De asemenea, potrivit OSDO, aviaţia siriană a lansat 13 butoaie cu explozibili asupra taberei în noaptea de sâmbătă spre duminică, iar luptele continuă.

Pe de altă parte, forţele coaliţiei internaţionale conduse de SUA au desfăşurat 15 atacuri aeriene în Siria şi Irak asupra jihadiştilor Statului Islamic în ultimele 24 de ore, potrivit Reuters.

Trei dintre atacuri, parte a unei operaţiuni neîntrerupte împotriva SI, au vizat islamişti în Siria. Douăsprezece atacuri au avut ţinte din Irak, dintre care cinci în apropiere de oraşul Mosul, a precizat forţa comună într-un comunicat.AGERPRES

content-image

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.