Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dezastrul provocat de distrugerea barajului Kahovka: Ucraina ar putea pierde milioane de tone de culturi agricole

ctvnews.ca
inundatii-baraj

Ucraina ar putea pierde mai multe milioane de tone de culturi agricole din cauza inundaţiilor provocate de distrugerea barajului Kahovka din sudul ţării, a estimat joi Ministerul Agriculturii de la Kiev, informează Reuters, conform Agerpres.

"Fără o sursă de aprovizionare cu apă, este imposibil să cultivi legume. Cerealele şi oleaginoasele vor fi cultivate pe baza unui model cu randament scăzut", a precizat Ministerul Agriculturii de la Kiev într-un comunicat de presă.

Potrivit instituţiei, distrugerea barajului hidroelectric Kahovka, situat pe linia frontului dintre forţele ruse şi cele ucrainene, va duce la inundarea a zeci de mii de hectare de tren agricol în sudul Ucrainei şi ar putea transforma cel puţin 500.000 de hectare de teren rămase fără irigaţii într-o zonă de "deşert".

Ministerul Agriculturii de la Kiev a adăugat că terenul inundat va necesita o analiză agro-ecologică completă a condiţiilor din sol şi, în majoritatea cazurilor, vor trebui aplicate proceduri speciale de refacere a solului.

Legumele, pepenii, cerealele şi oleaginoasele erau principalele produse cultivate în zona afectată de inundaţii, a adăugat Ministerul ucrainean al Agriculturii.

Ucraina este un mare cultivator şi exportator mondial de cereale şi oleaginoase.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a deplasat joi la Herson, de două zile oraş sinistrat în urma unor inundaţii importante generate de distrugerea barajului Kahovka. Potrivit guvernatorului Oleksandr Prokudin, "şase sute de kilometri pătraţi sunt inundaţi în regiunea Herson", iar "32% se află pe malul drept" al fluviului Nipru controlat de ucraineni, în timp ce "68% sunt pe malul stâng", ocupat de ruşi.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.