Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dezbatere televizată istorică înaintea noului scrutin municipal din Istanbul

The Financial Express
Turcia steag

Candidaţii la postul de primar al metropolei Istanbul s-au confruntat duminică într-o dezbatere televizată istorică, cu o săptămână înaintea scrutinului din 23 iunie, convocat după anularea alegerilor municipale din 31 martie, informează AFP potrivit Agerpres.

Candidatul Partidului Justiţie şi Dezvoltare (AKP), Binali Yildirim, a dezbătut timp de aproape trei ore cu Ekrem Imamoglu, candidatul principalei formaţiuni politice de opoziţie, Partidul Republican al Poporului (CHP).

Este pentru prima oară după preluarea puterii de către Recep Tayyip Erdogan în 2002, când o astfel de dezbatere are loc. O dezbatere similară a avut loc în octombrie 2002, în cadrul căreia s-au confruntat Recep Erdogan şi liderul de atunci al CHP, Deniz Baykal, înaintea alegerilor din luna noiembrie a aceluiaşi an.

Anul acesta, la scrutinul municipal din 31 martie AKP a avut parte de un eşec răsunător prin pierderea postului de primar în Istanbul şi Ankara, oraşe pe care partidul conservator-islamic al preşedintelui Erdogan şi predecesorul acestuia le guvernau din 1994.

La Istanbul, Imamoglu, un fost primar de district, l-a devansat cu aproximativ 13.000 de voturi pe Yildirim, fost premier şi apropiat al preşedintelui Erdogan.

Această înfrângere a reprezentant un afront fără precedent pentru Erdogan, care anterior declarase de multe ori că "cine câştigă Istanbulul câştigă Turcia".

Victoria candidatului opoziţiei a fost însă anulată de Înaltul comitet electoral în urma mai multor plângeri depuse de AKP, care a reclamat nereguli în desfăşurarea scrutinului municipal.

În timpul dezbaterii de duminică seara, difuzată în direct pe principalele canale de televiziune din Turcia, Yildirim a declarat că "au fost furate voturi" pe 31 martie în detrimentul candidaturii sale.

În schimb, contracandidatul Imamoglu a repetat că se consideră în continuare "primarul ales"."Este o luptă democratică pentru drepturile" alegătorilor din Istanbul, a afirmat candidatul opoziţiei.

Yildirim a evidenţiat în intervenţiile sale experienţa de fost ministru al transporturilor şi pe cea de premier.

Imamoglu a replicat că reprezentantul AKP nu are "dreptul să facă promisiuni" electorale, în măsura în care de 25 de ani partidul său a fost la putere în Istanbul.

Mai devreme în cursul zilei de duminică, preşedintele Erdogan a intervenit public pentru a încerca să diminueze importanţa scrutinului din 23 iunie, evidenţiind că AKP controlează 25 din cele 39 de districte ale Istanbulului.

"Alegerea de săptămâna viitoare este doar pentru a desemna primarul", a declarat preşedintele, care a apreciat că rezultatul votului nu va fi decât ''o schimbare în vitrină" şi a criticat interesul mare al presei internaţionale pentru acest nou scrutin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.