Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DEZERTARE din Coreea de Nord: cel mai înalt diplomat nord coreean a cerut azil într-o țară occidentală

sărbătoare Coreea de Nord

Cel mai înalt diplomat nord-coreean în Italia a solicitat azil într-o ţară occidentală, relatează joi cotidianul sud-coreean JoongAng Ilbo, acţiune care ar constitui o dezertare majoră pentru regimul de la Phenian, relatează AFP.

Citește și: Rareș Bogdan, comentariu exploziv: Cum a apărut Tudorel Toader?

Jo Song Gil, ambasadorul interimar nord-coreean în Italia, a cerut azil pentru el şi familia sa într-o ţară occidentală, se menţionează în ziarul sud-coreean care citează surse diplomatice de la Seul. 

"El a cerut azil la începutul lunii trecute", a afirmat una dintre aceste surse citate de cotidian. 

Potrivit acestei surse, cazul său constituie o problemă pentru autorităţile italiene care, totuşi, "îl protejează într-un loc sigur". 

Aceasta ar fi o dezertare foarte importantă ca cea din anul 2016 a fostului număr doi al ambasadei Coreii de Nord în Marea Britanie, Thae Yong-Ho, unul dintre cei mai înalţi diplomaţi din Coreea de Nord care au dezertat în ultimii ani. 

Jo Song Gil, 48 de ani, a asigurat interimatul din octombrie 2017, când Italia a cerut ambasadorului desemnat al Coreii de Nord, Mun Jong-Nam, care nu era încă acreditat pe deplin, să părăsească ţara în semn de protest împotriva lansărilor de rachete şi a testelor nucleare efectuate de Phenian. 

Dl Jo este ''cunoscut ca fiind fiul sau un ginerele unuia dintre cei mai înalţi oficiali ai regimului de la Phenian'', a precizat JoongAng citând un expert neidentificat. 

Majoritatea diplomaţilor nord-coreeni trebuie în general să lase în ţară membri ai familiilor lor, adesea copiii, pentru a nu dezerta atunci când sunt detaşaţi în străinătate. 

Jo Song Gil, totuşi, a sosit la Roma în mai 2015 împreună cu soţia şi copiii, ceea ce sugerează că ar putea proveni dintr-o familie privilegiată, notează ziarul citat, menţionând că motivele acestei dezertări nu sunt cunoscute.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.