Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dezinformarea este elementul-cheie al războiului hibrid

bangkokpost.com
dezinformarea

Dezinformarea este elementul-cheie al războiului hibrid dus de Rusia împotriva Republicii Moldova și va reprezenta o provocare în perspectiva alegerilor prezidențiale și parlamentare din 2024 și 2025. Este opinia mai multor experți din Republica Moldova și România, potrivit cărora propaganda rusă se menține în spațiul informațional al Republicii Moldova și are menirea de a readuce țara în sfera de influență rusă, notează IPN preluat de stiripesurse.md

Analistul de politică externă, Mihai Isac, spune că odată cu dezvoltarea inteligenței artificiale dezinformarea ia amploare. Propaganda se manifestă, inclusiv, prin intermediul unor imagini video fake care au menirea de a știrbi imaginea președintelui Maia Sandu.

„La ultimele alegeri parlamentare din Serbia, inteligența artificială a jucat un rol activ în propaganda pentru partidul de guvernământ, actualul lider de la Belgrad fiind un bun aliat al președintelui Putin. Vedem deja aplicări sectoriale ale acestui mod de propagandă. Republica Moldova, din păcate, mereu a fost un câmp de testare a noilor tehnologii informaționale ale propagandei. Cu regret, chiar și în 2024 mai sunt persoane care cred în mitul găleții de gaz la 10 lei. Avem propagandă inclusiv prin intermediul deepfake-urilor. Președintele Maia Sandu a fost eroina unor videoclipuri de acest fel. Sunt persoane neavizate care cad în capcana acestor deepfake-uri. Și nu e vorba doar de persoane din Republica Moldova, ci și din diaspora”, a spus Mihai Isac în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Închiderea posturilor TV care dezinformau

În același context, profesorul universitar din România, Radu Carp, spune că decizia autorităților de la Chișinău de a închide mai multe posturi de televiziune este una judicioasă, în condițiile când propaganda reprezintă un pericol la adresa securității naționale.

„Informarea ține și de drepturile omului, dar și de securitatea unui stat. Statul poate lua astfel de măsuri, dacă se dovedește că aceste posturi TV nu contribuie la informare, ci contribuie la dezinformare. Cred că atunci când s-a luat această decizie s-au pus în balanță cele două aspecte și s-a decis că dezinformarea este mult mai amplă decât informarea”, a el.

Ce poate face Rusia

Directorul Centrului de Informare și Documentare privind NATO de la Chișinău, Ion Tăbîrță, spune că dezinformarea a rămas singura pârghie pe care Rusia o mai poate folosi împotriva Republicii Moldova.

„Încercăm să reducem dezinformarea, însă narativele rusești sunt oricum prezente în spațiul public din Republica Moldova. Dezinformarea este unul dintre elementele-cheie ale războiului hibrid pe care Federația Rusă acum îl duce contra Republicii Moldova. În ultima perioadă Rusia și-a pierdut din pârghiile sale de influență asupra Republicii Moldova, cum ar fi pârghia energetică sau economică. Singura pârghie a Rusiei rămasă aici este dezinformarea. Ea vine direct de la Moscova sau prin intermediul unor politicieni de la noi care promovează narativele rusești, promovând astfel interesele geopolitice ale Rusiei. Scopul major al războiului hibrid este ca Rusia să readucă și să mențină Republica Moldova în sfera sa de influență. Mass-media rusească este prezentă în spațiul informațional al Republicii Moldova, iar de acest lucru se folosește din plin Rusia în războiul său hibrid”, a explicat Ion Tăbîrță.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.