Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dezmăț imobiliar - Mihai Chirica a dat o nouă lovitură. Cinci case în 9 ani

Inquam Photos / Octav Ganea
Mihai Chirica Inquam Photos

Primarul Iașului Mihai Chirica a dat o nouă lovitură imobiliară! Săptămâna trecută, familia Chirica și-a părăsit imobilul din Platoul Însorit (Galata) și s-a mutat peste gard, 10 metri mai încolo, într-o nouă casă de lux, anunță Reporter de Iași! În august 2018 dăduse 250.000 de euro pe o proprietate în Centrul Iașului, lângă Bolta Rece. În paralel, a făcut amenajări de lux la încă o vilă și s-a mutat în ea.

BOMBĂ în dosarul Caracal: Soțul avocatei lui Dincă, acuzat că a violat o fată de 16 ani

Lista achizițiilor lui Mihai Chirica din ultimii 15 ani

2004: A cumpărat 1.400 de metri pătrați la Bârnova. În acte, parcela a fost costat doar 10 milioane de lei vechi, echivalentul a aproximativ 250 de euro la cursul de la acea vreme. Ca medie, prețul însemna 0,18 euro/mp în condițiile în care în Bârnova un metru pătrat de teren ajunsese și la 3-4 euro.

2005: Chirica a cumpărat 306 metri pătrați pe strada Tudor Neculai de la Andreea Melinte (fiica lui Ioan Melinte - Conest, Media Rom Grup). Suma, pomană curată: 4,5 euro/mp. În zona respectivă, pe-atunci, terenurile se vindeau și cu de șase ori mai mult

2008: Mihai Chirica a cumpărat 4.200 mp pășune la Neagra Șarului, în județul Suceava

2011: Pe atunci director tehnic în Primărie, Chirica a cumpărat o vilă de 240 mp pe strada Tudor Neculai. Vânzătoare, aceeași Andreea Melinte, fiica omului de afaceri Ioan Melinte. Tranzacția s-a făcut în schimbul a 170.000 de lei, adică aproximativ 39.000 de euro la cursul de la vremea respectivă.

În actul notarial, Chirica a explicat de unde a avut suma: „(...) banii pentru achiziționarea acestei case provin din donația de bani de la soții Chirica Vasile și Chirica Maria (...)”. Adică, de la unchiul și mătușa sa.

După divorțul de Ana Maria Fodoreanu, cea de-a doua sa soție, Chirica a donat, în iunie 2014, vila și terenul celor două fiice ale sale din această a doua căsătorie, dar și-a păstrat dreptul de abitație.

2011: Chirica a cumpărat un apartament pe Independenței. În suprafață de 77 mp, locuința l-a costat doar 47.650 de euro. O medie de doar 618 euro/mp. Un preț foarte mic chiar și în contextul anilor de criză economică.

Mai mult, Chirica a afirmat că banii cu care a făcut achiziția au provenit din vânzarea unui apartament de 50 mp pe care l-a deținut pe strada Horga (o străduță în zona Moara de Foc).

Adică Mihai Chirica a dat apartamentul din Horga cu 46.500 euro și l-a luat pe cel din Independenței cu doar 47.650 euro. Deci cu numai 1.150 euro mai scump, deși noua achiziție a fost un apartament cu o suprafață cu 50% mai mare decât a celui vândut și, în plus, poziționat în centrul Iașului.

2014: Firma Eurodesign Consulting (cu unic asociat și administrator Ioan Chirica, fratele actualului primar) a achiziționat în Bucșoaia, cartier al orașului Frasin din județul Suceava 4.251 metri pătrați de teren și o vilă de 160 mp utili, aflată atunci în construcție.

Potrivit actelor notariale, firma Eurodesign a achitat pentru aceste bunuri imobile aproximativ 18.000 de euro. De-atunci și până acum, la proprietatea din Frasin amenajările s-au încheiat: vila a fost terminată, beneficiind de finisaje de lux, în curte au fost construite patru foișoare, zona de intrare a fost acoperită cu pavele multicolore, în deal a fost săpată o cramă, iar spre marginea pădurii a fost înălțată o bisericuță privată, în interiorul proprietății.

Costurile totale se cifrează la peste 200.000 de euro.

2017: S-a semnat contractul pentru vila de pe Platoul Însorit (Galata) unde Chirica a locuit până de curând cu cea de-a treia soție, Cristina (fostă Popa), și băiețelul lor, Ștefan.

Casa cu acoperiș roșu, de 170 mp utili, parte a unui duplex, a fost ridicată de Conest. Patronul firmei de construcții, Viorel Cozma, a afirmat pentru Reporter de Iași că vila în cauză a fost vândută în rate către Maria Popa, soacra lui Chirica.

Valoarea tranzacției: 80.000 de euro, deci un preț mediu de 470 euro/mp, extrem de redus față de ce se vehiculează acum pe piață. Ultima rată era programată pentru noiembrie 2020

2017: Înmatriculată tot pe firma Eurodesign Consulting a fratelui Ioan Chirica este și mașina Ford Transit Custom 8+1 locuri cu care circulă primarul. Experți auto au estimat pentru Reporter de Iași că prețul achiziției unui astfel de van SH a fost de aproximativ 20.000 de euro.

Anterior, o Skoda Octavia neagră pe care a folosit-o Mihai Chirica a aparținut, în acte, întâi firmei Media Rom Grup (a lui Ioan Melinte) și apoi companiei Eurodesign Consulting, firmă la care unic asociat este Ioan Chirica, fratele primarului.

Ambele mașini stau parcate în cartierul Platoul Însorit din Galata, acolo unde Chirica locuiește cu actuala sa soție. Primarul folosește foarte rar aceste două mașini.

2017: În faza finisajelor se afla în 2017 și o vilă impunătoare din Tg. Neamț. Situată vizavi de Primăria din localitate și gard în gard cu un liceu, construcția aparține în acte Mariei Popa, soacra primarului. Acum doi ani, când Chirica s-a însurat cu Cristina Popa, soacra a declarat pentru Reporter de Iași că a lucrat 19 ani la construcția respectivei case.

Culmea, lucrările s-au accelerat și s-au finalizat în timp ce Cristina Popa a devenit iubita lui Mihai Chirica și în timp ce soacra, Maria Popa, a reușit să-și deschidă două magazine de comercializare a produselor lactate în două dintre cele mai importante piețe ale Iașului, Alexandru și Nicolina, piețe aflate în administrarea unei societăți a Primăriei.

2018: Prin firma sa Lacta Han Prod (din comuna Urecheni, județul Neamț), Maria Popa, soacra lui Chirica, a cumpărat un Mercedes GLE, cu o valoare estimată la 60.000 de euro. Mașina este folosită cel mai mult de Cristina, soția primarului.

2018: În august 2018, Ștefan Chirica, bebelușul primarului, reprezentat de Silvia Chirica, mama edilului șef, a cumpărat o casă de 136 mp suprafață utilă și un teren de 836 mp contra sumei de 250.000 de euro, pe strada Manolache Drăghici. Proprietatea este situată în centrul Iașului, la 100 de metri în linie dreaptă de restaurantul Bolta Rece. 
Primarul n-a fost convingător în a explica de unde a avut un sfert de milion de euro pentru această achiziție. Banii strânși la nuntă și la botezul celui mic, dar și un alt teren pe care mama primarului l-a vândut în Copou contra sumei de 100.000 de euro a făcut ca acest caz să fie încă și mai controversat. Silvia Chirica luase terenul în 2012 cu 7.300 de euro și l-a vândut în 2018 cu 100.000 de euro unui om de afaceri care beneficiase de un schimb de terenuri foarte avantajos cu Primăria lui Chirica.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.