Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Donald Trump împlicat într-un nou scandal monstru. Ar fi cheltuit banii din donații pentru a plăti avocații din Dosarul privind implicarea Rusiei în alegeri

Donald Trump

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, foloseşte bani din donaţiile primite pentru viitoarea sa campanie de realegere şi fonduri ale Comitetului Naţional Republican (RNC) pentru a-şi plăti avocaţii în ancheta presupusului amestec al Rusiei în alegerile prezidenţiale din 2016, afirmă două surse ale agenţiei Reuters, a căror identitate nu a fost dezvăluită.

Comisia Electorală a SUA permite utilizarea fondurilor private de campanie pentru acoperirea cheltuielilor judiciare, dar acestea se referă de obicei la probleme juridice de rutină, cum ar fi disputele privind accesul la urne şi obligaţiile legale legate de calitatea de candidat sau de ales. Experţi în legislaţie electorală consultaţi de Reuters consideră că Trump ar fi primul preşedinte american din epoca modernă a finanţelor de campanie care foloseşte banii din donaţii pentru a se apăra într-o anchetă penală.

Citește și: Bilanț CUMPLIT în urma cutremurului de 7,1 pe Richter din Mexic: Imagini cutremurătoare - VIDEO

Primele plăţi, a căror valoare au fost deja efectuate, susţine una din persoanele care cunosc situaţia. Reuters nu a reuşit să afle valoarea, dar aceasta ar urma să fie făcută publică în documente oficiale. Sursa agenţiei nu a explicat modul de repartizare a cheltuielilor între campania lui Trump pentru alegerile din 2020 şi RNC.

RNC urmează să îşi publice miercuri cheltuielile din august, iar campania preşedintelui va depune următoarea declaraţie financiară pe 15 octombrie.

Principalul avocat al lui Trump, John Dowd, a refuzat să explice cum sunt plătite cheltuielile judiciare ale preşedintelui. "Nu vă priveşte", a adăugat el, conform Agerpres. Reuters nu a putut determina cât de mari sunt aceste cheltuieli. Trump şi-a angajat în acest caz şi avocatul din New York, Marc Kasowitz, la serviciile căruia recurgea de multă vreme. Acesta s-a retras însă, iar Dowd a preluat conducerea echipei de jurişti, afirmă persoanele informate. Din echipă mai fac parte Jay Sekulow, specialist în drept constituţional, şi Ty Cobb, jurist salariat al Casei Albe.

Citește și: Premierul insulei DEVASTATĂ de uraganul Maria își plânge de MILĂ: 'Am pierdut TOT ce putea fi pierdut' - VIDEO

Un purtător de cuvânt al RNC a refuzat să comenteze, dar a declarat că comitetul a plătit deja cheltuieli judiciare ale campaniei. RNC dispune de un fond pentru apărare, care a fost folosit în special pentru renumărarea voturilor şi alte proceduri de rutină.

Posibila complicitate cu Moscova a campaniei din 2016 a lui Trump este anchetată de procurorul special Robert Mueller. Una din pistele urmărite este presupusa obstrucţionare a justiţiei de către preşedinte, prin concedierea lui James Comey din funcţia de director al FBI. Rusia a negat în repetate rânduri orice amestec în alegerile prezidenţiale din SUA, iar Donald Trump respinge toate acuzaţiile de complicitate sau obstrucţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.