DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

DEZVĂLUIRI crunte din sânul armatei SUA: Armata și guvernul afgan nu au existat cu adevărat. Ofițerii americani urmăreau promovarea și corupția prospera

Jerusalem Post
soldat american

Toată lumea a fost uimită de rapiditatea disoluției autorității centrale afgane după retragerea militarilor NATO. Acum aflăm încet încet și cum a fost posibil acest lucru. Dacă în toată presa internațională se spunea că cei 20 de ani de prezență militară a SUA și a aliaților ei au construit un stat afgan funcționabil, cu poliție și armată națională apreciabilă ca mărime, înarmată și antrenată corespunzător, în fapt aflăm că așa ceva nu a existat niciodată și că totul era bazat pe propagandă și o corupție endemică.

Într-un interviu pentru Jerusalem Post preluat de BlackNews, Graham Platner, un fost soldat american care a luptat în Afganistan și care a revenit apoi acolo ca și contractor privat de securitate descrie cu lux de amănunte cum ofițerii americani erau interesați de cum să urce în ierarhie, că marile fapte de arme în fapt se reduceau la cine cere și cheltuie mai mulți bani pentru a da impresia că se muncește, că subvențiile SUA și ale aliaților se duceau în fapt în buzunarele administrației afgane corupte și ale unor firme din țările cu soldați pe teren și că în fapt administrație, politie și armată naționale afgane nu au existat decât pe hârtie... iar ceea ce exista totuși nu era deloc înarmată și antrenată de frică ca tehnica să nu ajungă la insurgenți.

„Au crezut pentru că trebuie; nu s-au putut deduce să recunoască faptul că acest lucru s-ar putea să nu fie real, a fost doar o farsă ”, a spus Graham Platner, care a slujit în Irak și apoi în Afganistan ca soldat SUA, iar mai târziu ca contractant de securitate. „Ofițerii militari nu sunt instruiți să admită că poate nu putem face acest lucru.”

Într-un interviu acordat The Jerusalem Post, Graham Platner dezvăluie nivelurile profund tulburătoare de corupție, risipă și mituri care au stat la baza rolului SUA în Afganistan și explică de ce țara a căzut în mâna talibanilor în doar câteva zile.

Talibanii au capturat prima lor capitală de provincie Zaranj la 7 august, iar până la 15 august se aflau la Kabul după ce președintele Ashraf Ghani fugise din țară. Forțele americane părăsiseră baza aeriană Bagram la începutul lunii iulie, cu aproximativ o lună înainte ca ofensiva talibanilor să câștige avânt și să meargă peste tot în țară.

Platner a venit în Afganistan cu mari speranțe în 2010. El fusese în Irak și, în cele din urmă, a servit opt ani în infanteria SUA. El a venit în Afganistan cu odată cu suplimentarea trupelor americane care trebuia să întoarcă un război care se prelungise deja de un deceniu.

„Unitatea mea a fost desfășurată în noiembrie 2010 ca parte a deciziei lui Obama de a muta trupele în țară pentru a efectua contrainsurgența în modul corect”, a spus el. „Am crezut în asta înainte să plec.”

Platner văzuse greșeli în Irak și credea că generalul David Petraeus, comandantul forțelor internaționale de asistență pentru securitate, și generalul Stanley McChrystal, predecesorul său, spuneau lucrurile corecte despre Afganistan.

McChrystal a spus „că acum vom merge pe drum ca și cum am face parte din afgani și că vom merge mai mult și vom ieși din camioanele noastre”, își amintește Platner. „Și în calitate de sergent de infanterie care credea că contrainsurgența ar putea funcționa, am vrut să fac acest lucru și eram încântat să merg și să lupt într-o armată care urma să ia în serios această strategie pe care o credeam pe deplin”.

Apoi a văzut cum stau lucrurile cu adevărat. În timp ce generalii au spus lucrurile corecte și ofițerii americani de nivel inferior au crezut acest lucru și au încercat să o facă, „toată lumea din mijloc nu vrea să facă nimic din toate acestea”. El schițează un tipar de ofițeri care au fost rugați să le cuantifice succesele prin numărul de misiuni și numărul de angajamente desfășurate la întâlnirea afganilor. Deoarece ofițerii doreau promoții, aceștia erau motivați să facă un număr mare, dar nu neapărat să realizeze ceva real pe teren.

„Cum cuantificați fericirea afganilor?”, întreabă Platner. „Este incomensurabil și aveți nevoie de valori, cum ar fi uciderea atâtor inamici și cheltuiți atâția bani și atâtea patrule de luptă. Nu contează ce ai făcut. ”

În timp ce armata SUA a căutat să obțină „statistici” bune despre ceea ce se întâmpla pentru a trece prin lanțul de comandă, armata și poliția afgană erau în mare parte o armată doar pe hârtie. În nord-estul Afganistanului, unde Platner era un șef al echipei de pușcaşi, el și-a petrecut cea mai mare parte a timpului locuind la Poliția Națională Afgană, care trebuia să efectueze și operațiuni paramilitare. Armata afgană din zona sa era consiliată de Legiunea străină franceză. El spune că acest lucru s-a petrecut în districtul Ghorband, nu departe de Kabul.

În timp ce brigada SUA s-a mișcat puțin, rolul său în instruirea poliției afgane a oferit o perspectivă asupra eșecurilor din Afganistan la acea vreme.

„Ne prefăceam că îi pregătim să facă acest lucru singuri”, își amintește Platner. „Dar, din moment ce erau complet incapabili să o facă singuri, făceam patrule de luptă și târam după noi nişte polițiști afgani pentru a ne preface că fac o misiune. Așa că am funcționat practic ca o companie americană de pușcaşi. ”

Acest lucru a însemnat că natura „de a sfătui și a ajuta” ceea ce SUA credeau că face sau abordarea „prin, cu și prin” pe care SUA o vor lua mai târziu în Irak după 2014, a fost în mare măsură un mit, deoarece unitățile locale nu vor ţine pasul.

A fost o „deziluzie”, spune Platner. „Am avut doi interpreți de pluton.”

Majoritatea forțelor de securitate afgane provin din comunități minoritare, cum ar fi uzbecii, tadjicii și șiiții hațara, și își datorau locul în unități vechii Alianțe de Nord care rezistase talibanilor și care ajunsese la putere cu sprijinul SUA târziu în 2001 și începutul anului 2002. În timp ce rapoartele spun că armata afgană ar fi trebuit să fie 45% paștun – grupul majoritar din Afganistan care a alcătuit și coloana vertebrală a luptătorilor talibani – realitatea a fost că el crede că nu a depășit niciodată câteva procente a acestei comunităţi.

Platner spune că în districtul său, comandanții companiei, echipelor și brigăzilor din SUA aveau propriile noțiuni despre ce înseamnă o desfășurare de succes în ceea ce privește CV-ul lor, „așa că ar putea spune că au supravegheat un batalion care a făcut atâtea patrule și a cheltuit atât de mult pe reconstrucție și a făcut asta inamicului. Deci, ceea ce făceam era să preluăm ordine de la structura militară care urma să funcționeze ca o structură de contrainsurgență și să angajeze inamicul și să implementeze componenta afgană în ea ”.

Rezultatul a fost că afganii locali care ar fi trebuit să conducă operațiuni nu aveau apetit pentru nicio misiune de luptă.

„Nu au vrut să facă nimic, cu excepția faptului că furau de la oameni”, spune el.

Această declarație dură este susținută de experiența sa cu poliția prost plătită din această ţară.

„În vara anului 2011, la apogeul sezonului de luptă, poliția afgană pe care o sfătuiam avea două încărcătoare per om, iar întreg districtul avea o rundă RPG, o rundă pentru un singur tub RPG și nu aveau benzină pentru Ford-urile Ranger pe care le-am cumpărat. ”

Această stare tristă a lucrurilor a fost exacerbată de salariile și numerarul lor pentru lucrurile de bază furate de comandanții afgani de nivel superior. El mai spune că poliția ar pune oamenii în închisoare pentru a obține răscumpărare de la familiile locale pentru a strânge bani.

„Făceau asta pentru că nu erau plătiţi”.

Platner descrie procesul de la acea vreme ca „afganizare”, un termen împrumutat și adaptat din experiența SUA în Vietnam, când SUA au încercat să predea sectoare către forțele locale vietnameze ARVN în pregătirea plecării. Conceptul a fost de a pune „afganii în frunte și de a-i înțărca din tetina logistică americană”. Asta însemna că infanteria SUA nu putea să ofere forțelor partenerului lor muniție sau combustibil.

„Toată lumea știa motivul pentru care nu aveau benzină sau motorină, muniție sau bani, deoarece conducerea lor le fura. Toți banii au venit de la casele Departamentului Apărării. Nu exista o structură fiscală sau autoritate civilă în afara Kabulului. Așadar, toți banii au fost aruncați în partea de sus și sifonați de la cele mai înalte niveluri ca o cleptocrație și nu a mai rămas nimic ”.

El spune că a existat un stimulent pentru a umfla costurile, deoarece toată lumea câștiga bani: proiectele de dezvoltare ar alege cea mai scumpă ofertă, astfel încât cei responsabili să pară că cheltuiesc mai mulți bani. Nu a contat dacă s-a construit ceva, de la fântâni la drumuri până la școli. Ceea ce conta era că ofițerii sau șefii de zone precum ceea ce se numea RC Est (Comandament Regional-Est) ar putea spune că au o experiență de comandă de combatant de succes.

„Cum demonstrezi că ai fost mai bun decât oricine altcineva și îl faci colonel sau general și te miști în lanțul de comandă?” Întreabă retoric Platner. Cheltui mai mulți bani decât colegii tăi.

„Armata era incapabilă de schimbare”, spune el. „Amuzant, făceam același lucru, dar îl numeam altceva, cum ar fi VSO [Village Stability Operations].”

Militarii se încurcaseră într-o cultură a managementului intermediar corporativ, dar nu aveau stimulente pentru a face lucrurile bine. Spre deosebire de o afacere, „banii nu se vor închide. Armata SUA nu va ieși din afaceri dacă greșește ”.

Dacă cineva i-ar fi întrebat pe soldați de pe teren, ar fi prezis prăbușirea anul acesta cu mai mult de un deceniu în urmă. Între timp, ofițerii de rang înalt tabulau numărul „angajamentelor cheie ale liderilor [KLE]” și altor categorii de succes.

„Dacă te așezi cu băieții într-un sat și îți spun că vor să se construiască un drum și îți spun că îți vor spune când vor veni talibanii și spun că iubesc America, dar știi că este o farsă și nimeni nu vrea să spună că a eșuat și nu sunt buni în ceea ce fac, așa că, în loc să minți, alegi o matriţă care este cam vagă, dar din care poți ajunge la concluzii. ”

Problema a fost că guvernul nu a existat niciodată, spune el. În timp ce Afganistanul avea clădiri etichetate cu departamente de „apărare” sau „impozitare”, în realitate era o coajă goală. Rapoartele inspectorului general al SUA dezvăluie acest lucru, spune Platner.

„Nimeni nu a vrut să spună nimic … Toată lumea a fost laşă, de la conducerea executivă până la nivelul companiei unde s-a oprit lașitatea. Toți cei de deasupra erau laşi. Ei au crezut asta pentru că trebuiau, nu puteau să-și dea seama că acest lucru s-ar putea să nu fie real ”.

În cele din urmă, diagnosticul său este că guvernul din Afganistan susținut de SUA nu se poate spune că s-a „prăbușit” pentru că nu a existat niciodată.

„Armata afgană nu era reală. Autoritatea civilă afgană nu a fost niciodată reală. Nu au colectat niciodată impozite. Nu existau instanțe în afara poliției care jefuiau oamenii. Niciuna dintre ele nu a existat vreodată … a fost doar un mare program de locuri de muncă finanțat din bani americani, iar în momentul în care părea că banii vor dispărea, toată lumea a plecat acasă. ”

Cu excepția Kabul, Charikar și alte câteva locuri, el pictează o imagine a unui stat afgan care nu a controlat niciodată mai mult dincolo de câteva autostrăzi și orașe. De aceea, s-a destrămat atât de repede odată ce SUA şi-au retras finanțarea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.