Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dezvăluiri de culise: combatanții Hamas, pregătiți de o unitate secretă iraniană înainte de invazia în Israel / ce este Forța Quds (surse WSJ)

bbc.com
hamas tunel

Dezvăluiri de culise: combatanții Hamas, pregătiți de o unitate secretă iraniană înainte de invazia în Israel / ce este Forța Quds (surse WSJ)

Luptătorii Hamas au primit o pregătire specială de luptă în Iran în săptămânile premergătoare atacului grupului din 7 octombrie asupra Israelului, dezvăluie Wall Street Journal, citând surse informate în acest sens.

Aproximativ 500 de militanți ai Hamas și ai grupului său aliat Jihadul Islamic Palestinian au luat parte la un exercițiu în septembrie condus de ofițeri din Forța Quds, unitatea de operațiuni de peste mări a Corpului Gardienilor Revoluției Islamice din Iran. Conducerea de vârf a Iranului și șeful Forței Quds, generalul Esmail Qaani, au fost, de asemenea, implicați în pregătiri.

Oficialii Hamas s-au lăudat că au sprijinit Iranul după atacuri, menționând că Hezbollah și Iranul i-au sprijinit cu arme, expertiză și tehnologie. În același timp, Statele Unite au declarat că nu au dovezi că Iranul a fost direct implicat în planificarea sau aprobarea atacurilor din 7 octombrie. Mai mulți oficiali americani au declarat că Washingtonul are informații "convingătoare" care indică faptul că liderii iranieni au fost surprinși de atacul Hamas.

Ce este Quds?

Forța Quds este o unitate secretă și de elită a Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice, responsabilă pentru operațiunile extrateritoriale. Forța Quds operează în afara Iranului, angajându-se în războaie sub acoperire și neconvenționale, activități de informații și sprijin pentru diverși militanți și grupuri teroriste.

Iranul și războiul din Israel

Anterior, Iranul, care sprijină Hamas, a numit atacurile asupra Israelului din 7 octombrie un "succes" și a acuzat Statele Unite că "direcționează" loviturile aeriene israeliene asupra Fâșiei Gaza.

În plus, Iranul a cerut Rusiei și Chinei să se opună prin veto oricărei rezoluții a Consiliului de Securitate al ONU care spune că Israelul are dreptul să se apere împotriva atacurilor Hamas și solicită Republicii Islamice să înceteze înarmarea milițiilor din regiune.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.