Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dezvăluiri GRAVE despre intervenţiile unor oficiali străini în Guvern: Cum era să fie blocat proiectul Laserului de la Măgurele

MFE
Laser Magurele ELI

Proiectului Laserului de la Măgurele (ELI-NP) a fost aproape să fie blocat în urma unor intervenţii venite din partea unor ambsadori şi chiar din Comisia Europeană, în interesul unei firme. Dezvăluirea a fost făcută, într-un interviu pentru STIRIPESURSE.RO, de Alexandru Cumpănaşu, preşedintele Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României, care arată spre Franţa şi Italia.

  • CNMR este o organizaţie care include numeroase sindicate, patronate, univeristăţi, persoane publice şi alţi reprezentanţi ai societăţii civile şi ai mediului de afaceri. Gérard Mourou, laureatul premierului Nobel pentru Fizică în 2018, considerat "părintele Laserului de la Măgurele", a primit titlul de ambasador CNMR pentru Știință și Inovare.

"N-am avut doar duşmani în interior care voiau să distrugă acest proiect. Am avut două ţări şi reprezentanţii lor cu care a trebuit să luptăm. Este vorba despre Franţa şi Italia. Contractorul acestui proiect a fost o firmă franco-italiană. Acest concern avea obligaţia să construiască laserul şi componenţa gamma a laserului. Această firmă EuroGammaS a construit laserul, dar a uitat să facă gamma", afirmă Alexandru Cumpănaşu.

Liderul CNMR explică faptul că existenţa unui asemenea lasez ar face din România, în premieră globală,  o ţară care poate să trateze tumora cerebrală cu şanse de 99% sau care poate să distrugă reziduurile nucleare de pe planetă. "Laserul de la Măgurele va rezuşi să reducă durata de viaţă a reziduurilor de la milioane de ani la câteva luni", afirmă Cumpănaşu.

"A trebuit să spunem public că acest concern de doi ani şi jumătate nu a furnizat componenta gamma. Ba mai mult, după ce a fost reziliat contractul, şi-au trimis emisari pe toate canalele să se continue cu ei. Aflăm pe alte surse că în Italia îşi dezvoltă propriul laser. Ne întrebam: ale cui interese le reprezenta Ministerul Cercetării şi Guvernul acestei ţări? Domnul academician Zamfir, care este vicepreşedinte CNMR, a fost chemat şi umilit la Guvern de către miniştri şi vicepremieri cum că nu înţelege că trebuie să încheiem un contract comercial pentru că aşa vor doi ambasadori şi un comisar. Nu vorbim despre un parteneriat comercial între o ţară şi o altă ţară. Vorbim despre un parteneriat între două firme ale unor ţări. A fost o obedienţă rar întâlnită din partea Guvernului. Domnul comisar Moedas înţeleg că a făcut presiuni foarte mari pentru ca o firmă să câştige un contract. Păi la noi îi ia de pe stradă pentru aşa ceva.

Cum şi-au permis miniştrii acestui guvern să îl cheme pe şeful laserului şi să-i spună 'Tu semnezi cu ăia'. După ce ai reziliat contractul, du-te în intanţă, retrage plângerea, pune-ţi cenuşă în cap că ăia nu au livrat, că nu ar fi vina lor, ci a ta, şi refă contractul. Nu se poate aşa ceva. Intrăm într-o zonă a penalului. Am avut două întâlniri cu ministrul Cercetării pe tema asta. Ministrul şi-a asumat o lucru foarte clar: nu mai discutăm despre EuroGammaS. Eu am cerut prelungirea contractului pe patru ani, pentru că de fapt asta era miza. Dacă acest contract este prelungit, se poate relansa - ceea ce şi face deja domnul Zamfir şi cei de la institutul de la Măgurele - cu altă firmă şi în patru ani de zile putem avea un produs complet. Domnul Zamfir a relansat această achiziţie. Ministerul Fondurilor Europene şi Ministerul Cercetării, în urma presiunilor publice, nu au mai acceptat traficul de influenţă al comisarului Moedas", a mai declarat Alexandru Cumpănaşu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.