Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dezvăluiri incendiare despre Donald Trump, într-o nouă carte scrisă de o jurnalistă de la New York Times

smartradio.ro
donald trump

Fostul președinte american Donald Trump aproape și-a concediat fiica și arunca în mod obișnuit documente în toaletă, arată o nouă carte despre fostul președinte american, potrivit BBC.

Aceste detalii explozive și multe altele sunt dezvăluite în cartea jurnalistei Maggie Haberman de la New York Times, „Confidence Man“, care este lansată marți.

Cartea îl urmărește pe Donald Trump din perioada în care a fost om de afaceri din New York și până la viața sa după președinție. Se bazează din interviuri cu peste 200 de surse, inclusiv foști asistenți, precum și trei interviuri cu însuși Donald Trump.

Fostul președinte a atacat-o pe Haberman, scriind pe platforma sa de socializare că volumul conține „multe povești inventate fără verificarea faptelor”.

Iată opt dintre cele mai mari dezvăluiri din „Confidence Man“:

1) Trump a vrut să-i concedieze pe Ivanka și Jared Kushner

La o întâlnire cu șeful personalului de atunci, John Kelly, și consilierul Casei Albe, Don McGahn, Trump a fost aproape să scrie pe Twitter că fiica lui, Ivanka, și ginerele Jared Kushner - ambii colaboratori seniori de la Casa Albă - urmau să fie dați afară.

Trump a fost oprit de Kelly, care l-a sfătuit să vorbească mai întâi cu Ivanka și cu Kushner înainte de a publica tweetul. Trump nu a vorbit niciodată cu ei și amândoi au rămas asistenți la Casa Albă până la sfârșitul președinției sale.

Cartea dezvăluie, de asemenea, că Trump a vorbit frecvent despre ginerele său și a comentat odată că Kushner „sună ca un copil” după ce a auzit un discurs public pe care l-a ținut în 2017.

Donald Trump a negat că a vrut vreodată să-i concedieze pe Ivanka și pe soțul ei. „Ficțiune pură. Nici măcar nu mi-a trecut prin minte", a spus el.

2) Trump a analizat posibilitatea bombardării laboratoarelor de droguri din Mexic

Haberman scrie că Trump a ridicat ideea de a bombarda laboratoarele de droguri mexicane de mai multe ori - o sugestie care l-a uimit pe fostul secretar american al Apărării, Mark Esper.

Ideea a izvorât dintr-o conversație pe care Trump a avut-o cu Brett Giroir, un ofițer de sănătate publică și un amiral din Corpul comisionat al Serviciului de Sănătate Publică din SUA.

Giroir a intrat în Biroul Oval purtând o uniformă - așa cum este obișnuit pentru ofițerii de sănătate publică - și i-a spus lui Trump că instalațiile care produc droguri ilegale în Mexic ar trebui gestionate „urmărind țintele“ pentru a opri traficul peste frontieră cu substanțele ilicite.

Confundându-l pe Giroir cu un ofițer militar, Trump a sugerat apoi să bombardeze instalațiile de droguri. Ca răspuns, Casa Albă i-a cerut lui Giroir să nu mai poarte uniforma.

3) Lui Trump i-a fost frică să nu moară din cauza Covid-19

Când Trump s-a îmbolnăvit de Covid-19 în octombrie 2020, starea lui se înrăutățea și îi era teamă să nu moară.

La un moment dat, șeful de cabinet adjunct, Tony Ornato, l-a avertizat pe președinte că, dacă starea de sănătate i se va deteriora și mai mult, va trebui să pună în mișcare proceduri pentru a asigura continuitatea guvernării.

Această teamă a existat în ciuda mai multor încercări ale lui Trump de a minimiza pandemia, întrucât se temea că virusul îi va afecta negativ imaginea și motivațiile politice. Haberman scrie că fostul președinte le-a cerut asistenților din jurul său să-și scoată măștile și că l-a sfătuit pe guvernatorul de New York de atuncik, Andrew Cuomo, să nu vorbească despre virus la televizor.

„Nu faceți așa de mare lucru din asta”, i-a spus Trump lui Cuomo, potrivit cărții. „— O să faci din asta o problemă“.

4) Trump și-a menționat proprietatea din Irlanda de Nord la întâlnirea premierului britanic

Cartea lui Haberman detaliază câteva întâlniri dintre Trump și lideri mondiali.

De exemplu, în prima sa întâlnire cu premierul britanic de atunci Theresa May, Trump a vorbit despre avort, spunând că „unii oameni sunt pro-viață, alții sunt pro-alegere. Imaginează-ți dacă unele animale cu tatuaje ți-ar viola fiica și ea ar rămâne gravidă?“

Apoi a schimbat subiectul într-o conversație despre Irlanda de Nord pentru a discuta cum să blocheze un proiect eolian offshore să fie înființat în apropierea proprietății sale.

5) Trump i-a cerut lui Giuliani să „facă orice” pentru a răsturna rezultatul alegerilor din 2020

Când a devenit evident că Trump pierde alegerile din 2020 în fața președintelui Joe Biden, Trump l-a sunat pe fostul primar al orașului New York și pe avocatul său personal, Rudy Giuliani.

„Bine, Rudy, tu ești la conducere. Fă tot ce vrei. Nu-mi pasă“, a spus Trump, după ce alți avocați au refuzat să meargă atât de departe cât a cerut el în încercarea sa de a anula rezultatele alegerilor.

„Avocații mei sunt îngrozitori“, i-a spus el lui Giuliani, potrivit cărții. De asemenea, l-a consultat frecvent pe consilierul Casei Albe Pat Cipollone.

Cartea dezvăluie că, la acea vreme, Donald Trump era îndrăgostit de teoriile conspirației și a căutat avocați despre care propriii consilieri spuneau că sunt în afara realității.

6) Trump a venit din mers cu o scuză pentru a nu publica declarațiile fiscale

Într-un avion, în timp ce făcea campanie în 2016, Trump a fost rugat de managerul său de campanie Corey Lewandowski și de secretarul său de presă Hope Hicks să abordeze refuzul său de a-și elibera declarațiile fiscale - o chestiune pe care o considerau o problemă pentru candidatura lui Trump la Casa Albă.

Haberman scrie că Donald Trump a răspuns lăsându-se pe spate înainte de a spune brusc: „Ei bine, știți că impozitele mele sunt auditate, sunt întotdeauna auditat”, a spus el.

„Deci, ceea ce vreau să spun este că aș putea spune doar: «Voi da publicității informațiile când nu mai sunt sub audit». Pentru că voi fi mereu sub audit“.

De la Richard Nixon, fiecare președinte american și-a publicat voluntar declarațiile fiscale. O investigație din 2020 a New York Times a dezvăluit de atunci că Trump a plătit 750 de dolari ca impozite federale pe venit în anul în care a devenit președinte.

7) Trump a aruncat documente într-o toaletă a Casei Albe

Când Trump era în funcție, personalul Casei Albe a descoperit periodic că toaleta era înfundată cu hârtie tipărită și credea că președintele a aruncat acte în vasul de WC.

De asemenea, el ar fi rupt documente, ceea ce contravine Legii înregistrărilor prezidențiale - o lege care spune că documentele create sau primite de un președinte sunt proprietatea guvernului SUA și urmează să fie gestionate de Arhivele Naționale din SUA odată cu încheierea președinției.

Detaliile sunt dezvăluite pe fondul unor acuzații mai ample privind lipsa documentelor de la Casa Albă din timpul președinției lui Trump, ridicate de Arhivele Naționale. Trump se confruntă, de asemenea, cu o anchetă penală pentru păstrarea înregistrărilor guvernamentale la proprietatea sa din Mar-a-Lago din Florida, după încheierea mandatului său la Casa Albă.

8) Trump credea că unii membrii ai staffului aparținând unor minorități etnice sunt ospătari

La o reuniune a Congresului, la scurt timp după învestirea sa în 2017, Trump ar fi apelat la un grup de angajați democrați, printre care erau și persoane de culoare, și le-a cerut să aducă tartine, confundându-i cu ospătari, scrie Haberman.

Cartea detaliază că Trump ar fi cerut acest lucru unor membri ai staffurilor senatorului Chuck Schumer și al lui Nancy Pelosi.

Haberman documentează, de asemenea, o serie de remarce homofobe rostite de Donald Trump.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.