Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dezvăluiri INCENDIARE în contextul vizitei lui Dăncilă la Vatican - SRI, control la MAE

yahoo.com
Vatican

Serviciul Român de Informații și-a trimis joi, 10 mai, reprezentanți ai Direcției A (apărarea Constituției – n.r.) în control la Ministerul Afacerilor Externe și la Secretariatul de Stat pentru Culte, informează jurnaliștii de la TOMIS NEWS.

„SRI a trimis Direcția A ca să vadă dacă ce apare în public este adevărat, întrucât ar fi vorba cel puțin de un document neavizat de stat. Nici ei habar nu aveau, de fapt se fac că nu știu, pentru că au fost și sesizați și nu numai ei, ci și DNA și DIICOT, instituții care încă dau din umeri. Putem să ne gândim că ar putea fi cel mai mare caz de trădare de țară din ultimele trei decenii”, au declarat surse guvernamentale pentru sursa citată.

Până la ora transmiterii acestei știri, SRI nu a confirmat acest control.

Dezvăluirea jurnaliștilor TOMIS NEWS vine după ce au arătat modalitatea scandaloasă de negociere între statul român și Vatican privind recunoașterea reciprocă a diplomelor de studii.

Amintim că diplomele instituțiilor de învățământ superior românești nu sunt recunoscute la Vatican. Astfel, din 2014 au început demersurile de recunoaștere reciprocă. Numai că Vaticanul nu a dorit niciodată să acționeze pe principiul reciprocității și a impus condiții. Propunerea vaticaneză a fost întâmpinată cu respingeri la Ministerul Afacerilor Externe și la Secretariatul de Stat pentru Culte. Practic, României i se cere să recunoască diplomele de studii de la Vatican, dar Vaticanul recunoaște doar diplomele din universitățile românești pe care le dorește. Partea română a avansat de-a lungul ultimilor patru ani părții vaticaneze, prin MAE, mai multe propuneri de negocieri, fiind și un memorandum aprobat în ședință de Guvern. Numai că partea vaticaneză nu a transmis nici o poziție cu privire la textele înaintate de partea română.

Apelând la practica lobby-ului, nunțiul papal și-a găsit și colaboratorii. Este vorba de două persoane: Andreea Păstârnac și Ioan Groza. Activitățile celor doi, în interesul Vaticanului, au adus la exasperare aparatul guvernamental și, zilele trecute, au comis-o din nou: Vineri, 4 mai, secretarul de stat la Ministerul Educației, Ioan Ștefan Groza, a informat MAE printr-un e-mail că a fost introdusă în documentul ce trebuia trimis Ambasadei României la Vatican solicitarea expresă a Sfântului Scaun.

Interesant este faptul că programul de lucru al instituțiilor de stat este în zilele de vineri până la 14:00, însă mail-ul a fost trimis la 17:56. Astfel, practic, Groza solicită ca MAE să accepte solicitările Vaticanului.

Bătălie pentru șefia DIICOT - Cine luptă și cine merită să câștige va decide Tudorel Toader

În paralel, documentul care stipula propunerile de negociere ale statului român, cel cu avizele de la MAE și Ministerul Justiției, a fost blocat de consilierul de stat în aparatul de lucru al premierului Viorica Dăncilă, Andreea Păstârnac. Aceeași Păstârnac a facilitat transmiterea documentului lui Groza către Ambasada de la Vatican, fără avizul Guvernului!

Practic, nu a fost transmis documentul asumat de statul român, ci documentul lui Păstârnac și Groza.

Ambasadorul României la Vatican, Excelența Sa prof. univ. dr. Liviu-Petru Zapîrțan, a confirmat pentru sursa citată informația, spunând că a transmis Sfântului Scaun mail-ul cu propunerile pe care le-a primit de la Direcția Diplomație Publică, Culturală și Științifică a MAE, practic mail-ul trimis de Groza șefului de cabinet al ministrului Teodor Meleșcanu, Dragoș Hotea”, scrie sursa citată.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat joi, la finalul ședinței de Guvern, că va pleca la Vatican, acolo unde va avea o întâlnire cu Papa Francisc. Dăncilă va efectua, în perioada 10-13 mai 2018, o vizită la Vatican. În data de 11 mai 2018, premierul va fi primit în audiență de Sanctitatea Sa Papa Francisc, iar ulterior va avea o întrevedere cu cardinalul Pietro Parolin, Secretar de stat al Sanctității Sale. De asemenea, şeful Executivului va avea o întâlnire cu Marele Maestru al Ordinului Suveran de Malta, Giacomo Dalla Torre del Tempio di Sanguinetto, precum și cu președintele Comunității Sant’Egidio, Marco Impagliazzo. De asemenea, programul vizitei include o întâlnire cu studenții români care studiază în universitățile pontificale, care va avea loc la sediul Colegiului Pontifical ”Pio Romeno”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.